Avocatul hackerului roman inchis in Italia care a obtinut cea mai mare nota de admitere la Politehnica din Milano a depus o cerere de gratiere a acestuia, cazul urmand sa fie discutat in decembrie de presedintele Italiei si de premierul Romaniei. Avocatul italian insista pe faptul ca detaliile cazului il fac unic, cerand un tratament special pentru clientul sau, potrivit Rador.

Avocatul Pierre Paul Olivio a depus luni cererea de gratiere a romanului Bogdan Gabriel Ionescu, adresata presedintelui Italiei, Giorgio Napolitano, precum si cererea pentru plasarea detentiei in arest la domiciliu. Tanarul in varsta de 22 de ani a fost condamnat in primavara la trei ani si o luna de inchisoare pentru ca impreuna cu alti hackeri, tot romani, a spart, printre altele, si parola unui cont bancar al carui proprietar era un italian care castigase 100.000 de euro la loterie.

Cazul sau a reintrat in atentia publicului in urma cu cateva saptamani, atunci cand tanarul a fost admis primul la Facultatea de Inginerie Informatica a Politehnicii din Milano. De asemenea, o importanta companie IT din Italia a semnat un contract de colaborare cu Bogdan Gabriel Ionescu.

Peste cateva zile, craioveanul va fi incredintat unei comunitati catolice din Como, care a acceptat sa faciliteze reintegrarea lui.

Documentatia inregistrata de avocat la Administratia penitenciarelor din Como Lombardia si trimisa la Roma contine si doua scrisori de recomandare. Prima apartine guvernului roman, care se angajeaza sa garanteze indreptarea lui Gabriel Bogdan Ionescu sau sa-l predea din nou autoritatilor italiene daca nu vor fi respectate conditiile de eliberare. A doua este o scrisoare de recomandare din partea preotului inchisorii, Giovanni Milani, care sustine ca acest caz merita un efort deosebit de reintegrare sociala. In decembrie, potrivit cotidianului din Milano "Il Giorno", este prevazuta o intalnire intre premierul roman Calin Popescu Tariceanu si presedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, pentru discutarea acestui caz.