In oraselul copilariei lui Claudiu Florian sunt trei biserici: pentru romani, sasi si unguri. Clopotele lor suna diferit, cel putin in conceptia copilului crescut de bunici, in Transilvania anilor 70. „Zweieinhalb Störche“ (Doua berze jumatate. Romanul unei copilarii in Transilvania) este titlul romanului aparut recent in limba germana la editura Transit Verlag din Berlin. Autorul sau, Claudiu M. Florian, in varsta de 39 de ani, este atasat de presa la Ambasada Romaniei la Berlin.

Chiar daca clopotele suna diferit, comunitatile transilvanene traiesc in relativa armonie. Dupa armonia familiala tanjeste si micul Florian, visand la cuibul cu doua berze si-un pui, in timp ce parintii ii sunt la Bucuresti. Povestea sa atinge si alte probleme, ale societatii si politicii acelor ani: nationalizarile de proprietati, deportarile sasilor dupa razboi, constructia „omului nou” dupa model comunist.

In orasel vin din cand in cand, „unchii din tara basmelor” in Mercedesurile lor albe. Ei impart cadouri din Germania, dar si reviste porno, la schimb pe benzina, care se dadea pe ratie. Uwe Stolzmann de la DeutschlandRadio Berlin considera romanul lui Claudiu Florian „un debut reusit, o istorisire liniara, cu atmosfera, profunzime si dialoguri pline de prospetime”.