Viorel Ionite, 19 ani, a fost batut cu ferocitate de catre un grup de tineri italieni in Sicilia. Dupa o zi in coma, el se afla in continuare, marti, in stare foarte grava la spitalul din Canicatti, langa Agrigento. HotNews a luat legatura cu parintele Pavel Matyas, care se afla alaturi de Viorel si a dorit sa vorbeasca despre starea in care se afla tanarul si despre modul barbar in care a fost stalcit in bataie. Parintele Pavel, parohul comunitatii de romani din Canicatti, face in acelasi timp un apel disperat catre autoritatile italiene si romanesti pentru ca drama tanarului sa nu treaca neobservata si nepedepsita.

Viorel a fost atacat luni, 20 octombrie, de catre un grup de tineri sicilieni, in timp ce se afla la o serbare a orasului, "La fiera del Rosario". Era in compania a doua rude, doua tinere de 13 si 15 ani. Conform unei prime reconstituiri facuta de politie, ar fi avut loc o altercatie verbala intre roman si grupul de italieni. Dupa care, cei din urma ar fi inceput sa-l loveasca pe roman, pana cand l-au lasat pe asfalt, plin de sange. Viorel a mai apucat sa spuna politistilor ca agresorii sai erau 5-7 tineri italieni, apoi si-a pierdut cunostinta.

Tanarul roman a ajuns in spital in stare de inconstienta, cu un grav traumatism cranian si numeroase fracturi la nivelul fetei. Imediat dupa internare, Viorel a intrat in coma. Presa din Peninsula anuntase deja ca romanul e pe moarte. Dar dimineata, tanarul a intredeschis ochii, iar seara a iesit din coma. La capatai i-au stat mereu mama si preotul Pavel, caruia i-a povestit cum a fost batut.

Rep.: In ce conditii se afla acum Viorel si ce s-a intamplat ieri seara (luni, 20 octombrie - n. red.)?

Parintele Pavel Matyas: Tocmai vin de la spital, unde am vorbit cu Viorel. Nu il mai recunosti. Este negru din cauza vanatailor, e total desfigurat, pare un monstru. Mi–a povestit ca ieri a mers la "fiera" ( serbare) impreuna cu doua verisoare, doua fete de 13 si 15 ani. Era in jur de ora 19. A trecut pe langa ei o gasca de tineri, cam intre 14 si 17 ani. Baietii din gasca au inceput sa se uite insistent la fata de 13 ani, iar fata i s-a plans lui Viorel. Apoi tinerii au urmarit grupul de romani pana pe o strada laturalnica si intunecata. Aici l-au nenorocit. Pumni, suturi, lovituri peste tot, pana bietul baiat a cazut. Acum vorbeste, dar de multe ori pierde sirul vorbelor. Nu este perfect lucid. L-au distrus. El a mai avut o operatie la cap, exact in acelasi loc unde a fost lovit ieri.

Rep.: Ce fel de baiat este?

Viorel este un baiat cuminte si muncitor, un baiat minunat. A ramas orfan acum cativa ani, cand i-a murit tatal, tot aici in Italia. Acum traieste cu mama sa si cei sase frati. O familie linistita, cred de origine roma. Muncesc toti cum pot si vin mereu la biserica. Sunt oameni extraordinari. Intotdeauna linistiti, nu au avut necazuri cu nimeni. Saraci si simpli, dar muncitori. Viorel lucra la piata de fructe, cara lazi de dimineata pana seara.

Rep.: Politia ce a facut pana acum? I-a prins pe agresori?

(Parintelui ii tremura vocea de mahnire) Am auzit ca ar fi prins doar pe unul dintre ei. Azi au venit politistii la spital sa-i puna cateva intrebari lui Viorel. Medicul le-a spus: lasati, nu-i mai puneti intrebari acum, ca maine ii dam drumul. Eu am incremenit. Cum sa-l lase sa plece din spital in halul acesta? Baiatul a fost o zi in coma! Mi-e frica sa nu sa se fi facut presiuni asupra medicilor.

Trei dintre baietii care l-au batut pe Viorel fac parte din familii foarte bune. Eu am unele banuieli, vreau sa se faca drepatate. Azi am sunat la ziare si posturile de televiziune de aici pentru a se face cunoscut cazul lui Viorel. Am sunat si la Consulatul Romaniei la Roma. Mi-e frica sa nu fie scos din spital si sa ramana cu sechele pe viata, asa cum s-a intamplat acum ceva timp cu un baiat din Maroc, si el batut mar. De aceea am contactat un avocat si l-am pus in legatura cu mama baiatului.

In primul rand, vom cere o alta expertiza medicala, care sa arate ca in starea sa, Viorel nu poate parasi spitalul. Mi-e frica de urmari: adica agresorii, fiind minori, sa fie eliberati cu obligatia de a ramane la domiciliu. Ei trebuie sa plateasca pentru ca au nenorocit un baiat de 19 ani!

Anchetatorii nu exclud o pista rasista…

Nu stiu ce sa cred. Viorel are un ten mai inchis, asemenea sicilienilor. Nu stiu daca si-au dat seama ca e roman. Doar atunci cand a vorbit cu fetele poate au inteles ca nu e sicilian. Acum catva timp, la serbarile orasului, tot dispareau portofele. Toti ziceau ca le-au furat romanii. Apoi a iesit la iveala ca hotii erau toti italieni! Romanii de aici sunt, in marea lor majoritate, linistiti si muncitori. Am spus mereu ca nu e drept sa ni se puna eticheta de delincventi, doar pentru ca s-au intamplat niste lucruri reprobabile!

In Canicatti traieste o comunitate numeroasa de romani, sunt peste 4000. Ce zic romanii de ceea ce i s-a intamplat lui Viorel?

Toti sunt scandalizati! Familia e nenorocita. Azi ne-am rugat cu totii, am facut o slujba pentru el si am cerut ocrotirea Maicii Domnului. Maine dimineata ma intorc la spital sa stau alaturi de el si de familia lui.

HotNews a contactat spitalul si politia din Canicatti in seara zilei de marti, 21 octombrie. Ni s-a raspuns ca nu putem avea detalii in legatura cu situatia lui Viorel, pentru ca nu sunt prezenti reprezentantii institutiilor respective. Am fost invitati sa revenim in cursul zilelor urmatoare.