Presedintele Camerei Deputatilor din Italia, Gianfranco Fini, a primit joi o placheta de bronz cu mesajul "Lui Gianfranco Fini, prieten al romanilor" si un volum bilingv despre Romania, din partea asociatiilor romanilor din Italia. Evenimentul a avut loc la Roma, in cadrul unei cine de gala promovata de organizatia italiana Assoforum, la care au fost prezenti peste 50 de reprezentanti ai asociatiilor de romani din Peninsula.

Pe placheta sunt reprezentate, in mod stilizat, steagurile Romaniei si Italiei. Fini, lider al partidului de dreapta Alianta Nationala, a condamnat recent episoadele de rasism si xenofobie care au avut loc in ultima luna in Italia.

Cu ocazia cinei de gala, la care au participat circa 500 de reprezentanti ai societatii civile din capitala Italiei, Gianfranco Fini nu a ezitat sa ia apararea romanilor care lucreaza in Peninsula. Fini a tinut sa sublinieze, in cadrul discursului sau, aportul imigrantilor romani la economia italiana.

El a reamintit celor prezenti ca Italia era pana nu demult o tara care exporta emigranti si a declarat ca xenofobia si rasismul nu trebuie sa-si gaseasca un teren fertil in Peninsula.

"Am avut ocazia sa-l cunosc pe Gianfranco Fini si i-am prezentat asociatia noastra, a micilor intreprinzatori romani din Peninsula. Numai la Roma exista peste 2.000 de intreprinzatori, cei mai multi in domeniul constructiilor. Cred ca este foarte important ca noi, cei care am deschis o afacere in Italia, sa ne unim si sa ne reprezentam interesele comune", ne-a declarat Gheorghita Mihoc, presedinte al Asociatiei Micilor Intreprinzatori Romani din Italia -APIR.

Cu aceasta ocazie, Gianfranco Fini a fost invitat de catre romanii prezenti sa viziteze Romania. Fini a primit din partea Assoforum si titlul de "Omul politic al anului".

In primavara 2008, dupa alegerile parlamentare din Peninsula, castigate de dreapta condusa de Silvio Berlusconi, Gianfranco Fini a fost acuzat de catre Amnesty International de o "alimentare a climatului xenofob din Italia".

Fini a afirmat insa, recent, ca in Peninsula este nevoie de "o politica clara in materie de imigratie", tocmai pentru a combate un "risc de rasism care exista, totusi, in Italia".