In seara de 25 martie 2006, un barbat cu ochelari, caciula trasa adanc pe cap si mainile infundate in buzunarele unui parpalac, intra intr-o locuinta de placeri din Hof, orasel bavarez langa granita Germaniei cu Cehia. Gerd. R. a fost ultimul client al prostituatei romance Ana Maria Negoita, pe care a mitraliat-o din spate cu noua gloante. Judecatoria din Hof a pronuntat sentinta joi, 18 septembrie 2008, condamnandu-l pe faptas la inchisoare pe viata.

Astfel ia sfarsit unul dintre cele mai spectaculoase si mai mediatizate cazuri de crima de pe teritoriul Germaniei, in care anchetatorii au cautat mai bine de un an faptasul, dandu-l si in urmarire internationala.

  • Nu Brummi, ci Ossi

Gerd. R. are 46 de ani si e din Leipzig, un asa-zis „Ossi“, din fosta RDG. Mai bine de un an, el a negat fapta, desi la el a fost gasita arma crimei, un pistol semiautomat cu amortizor Walter PP „Manurhin“. Anul acesta, el a facut insa marturisiri aproape complete, in cazul Karina.

In ziarele romanesti s-a scris in noiembrie 2006, ca asasinul Anamariei Negoita ar fi fost Volker Eckert, asa-numitul criminal in serie poreclit „Brummi“. Soferul de tir avea la activ 13 crime asupra unor prostituate din toata Europa. Desi in cabina acestuia de TIR s-au gasit haine si poze ale victimelor, urme ale Karinei (unul din numele „de serviciu“ al Anei Maria Negoita) nu era printre ele.

Brummi a mai fost suspectat si pentru executarea cu numeroase lovituri de cutit, a doua prostituate thailandeze, in iunie 2006, in acelasi orasel Hof. „Pentru ambele cazuri, Volker E., care locuia in apropiere de Hof, avea insa alibi. Acum un an, el s-a spanzurat in celula sa de arest preventiv“ (Bild, 9 septembrie 2008).

  • Spanioloaica era romanca

La identificarea cadavrului din apartamentul „pentru modele“de pe Hans-Böckler Str. din Hof, asupra victimei s-a gasit un pasaport spaniol, pe numele Maria Jose Garcia Gonzales. In scurt timp insa, anchetatorii au depistat falsul actului spaniol si au identificat victima ca fiind Ana Maria Negoita, nascuta in Romania.

Parintii ei s-ar afla inca la munca in Spania. Despre onesteanca „linistita“, care si-ar fi amenajat dotarea cu silicoane de 3.000 de euro si s-ar fi intors sub un TIR in Germania (avand interdictie pe aceasta tara) pentru a-si deschide propria afacere in domeniul „orizontalei“, a relatat mai pe larg Romania Libera, in mai 2005.

Presa germana vorbeste insa de prostitutie organizata prin agentii din Hamburg si Frankfurt, care asigura logistica (deplasarea cu taxiul), locuintele „de serviciu“ si anunturile publicitare pentru servicii sexuale, ale prostituatelor in rotatie prin Germania.

  • Soko Karina

Politia criminalista germana a constituit, in martie 2006, o comisie speciala (Sonderkomission=SoKo), cu 20 de oameni. S-a facut apel la Interpol, precum si la populatie, prin presa si TV, punandu-se o recompensa de 5.000 de euro pentru indicii relevante in elucidarea crimei. S-a mers pe mai mult de 3.000 de piste, „pista cu nr. 3.054 dovedindu-se cea buna“ (Frankenpost 17.07.2007).

Gerd. R. a intrat in colimatorul politiei din Leipzig pentru trafic de arme si proxenetism. La un control la domiciliul acestuia, in 2007, s-a gasit un intreg arsenal de arme, pe care le poseda ilegal. Printre acestea, era si arma crimei, Walter PP-ul semiautomat cu amortizor. Din cele 9 gloante trase in victima, 8 fusesera recuperate de faptas, unul a fost gasit in corpul victimei.

La proces, Gerd R. a fost intrebat cum -daca a actionat spontan si furia i-a „luat mintile“, nereusind sa-si mai aduca aminte ulterior ce s-a intamplat exact- de a avut sangele rece sa caute manusi de unica folosinta, in locuinta victimei, cu care sa culeaga meticulos 8 din cele 9 gloante trase. Aceasta, ca si alte intrebari, au ramas fara raspuns sau cu raspuns neconcludent.

Procesul la tribunalul din Hof a durat cateva luni, procuratura pledand pentru crima cu intentie, iar apararea, pentru vatamare corporala grava cu consecinte mortale. Dupa ce, aproape un an de la arestare, Gerd. R. a tacut chitic, inainte de proces el si-a marturisit fapta, incercand dobandirea de circumstante atenuante.

In cadrul audierilor in instanta, pe baza indiciilor s-a conturat din ce in ce mai mult ideea unei rafuieli cu concurenta, in mediul prostitutiei din Hof, precum si prezumtia unei crime deliberate. Motivul crimei ramane insa in parte neelucidat.

  • 25 martie 2006

In timpul procesului, Gerd. R. a trebuit sa povesteasca in detaliu cum si-a petrecut ziua si seara de 25 martie si sa dea detalii personale relevante in proces. Astfel, s-a consemnat ca el insusi era logodit cu o prostituata, care inchiria cu saptamana locuinte asa-ziselor „modele“ si ca, pe atunci, el era cadru managerial in afacerea cu inchirierile.

Ce s-a intamplat, in ziua crimei? Gerd. R. pleaca de la locuinta pe care o impartea cu logodnica in Weissenstadt, spre Hof, la treaba. Era vorba de verificarea unei locuinte inainte de inchiriere. Are insa la el un pistol semiautomat cu amortizor, incarcat cu 9 gloante. La proces, el a incercat sa explice prezenta pistolului, prin faptul ca urma sa faca exercitii de tir, la marginea orasului.

Dupa terminarea treburilor, care ar fi durat „mai mult decat planificat“, Gerd. R. se urca in masina si merge sa-si faca plinul de benzina in Cehia. Nu inainte de a-si ascunde pistolul in apropierea strazii cu crima, caci, dupa spusele lui, n-a vrut sa treaca inarmat peste granita.

Venind sa-si recupereze arma din ascunzis, lui Gerd ii vin poftele. In proces, el declara ca n-ar fi fost vorba de pure servicii sexuale, ci de „nevoia de caldura omeneasca“, caci ar fi fost certat cu logodnica.

Convine la telefon o vizita la Karina si intra semi-deghizat, cu ochelari, caciula si palton cu gulerul ridicat, in apartamentul acesteia. Se pare ca apartamentul ii era cunoscut de la logodnica sa, si ea fosta locatara la „Stern“ si Mai“, cum erau inscriptionate locuintele cu chiriase pe treaba. Atat la intrare, cat si la iesire, este filmat de o videocamera instalata de agentia care se ocupa de business-ul cu fetele, pentru a avea evidenta clientilor ce trec pragul.

Cearta ar fi intervenit intre Gerd si Ana Maria, pentru banii ceruti dupa partida de sex. Aceasta ar fi cerut 80 de euro, el ar fi raspuns ca „e mult, pretul la Hof e de 50“. Ea ar fi inceput sa-l jigneasca si sa-l faca „Ossi parlit si zgarcit“. Lui, i s-ar fi urcat sangele la cap, ar fi scos pistolul si l-ar fi descarcat dintr-una, in prostituata.

Dupa aceea, ar fi fugit acasa si s-ar fi cait in asemenea masura, incat ar fi incercat sa se sinucida. L-ar fi impiedicat botul umed al dogului sau german, care l-a apucat de pantaloni in timp ce-si punea pistolul la cap.