Politistii italieni au blocat, vineri, intrarea in parcarea terminalului Anagnina al liniei de metrou A din Roma, principalul loc de intalnire recreativa a comunitatii de romani din capitala Italiei. Parcarea este rezervata autobuzelor turistice, dar este folosita in special duminica de catre microbuzele si autocarele de pasageri din si inspre Romania. Vineri insa, la 6 dimineata ora locala, un buldozer a adus doua blocuri de ciment masive, amplasandu-le chiar la intrarea in parcare. Daniel Bostaca, organizatorul intalnirilor dintre romani spune ca "tinta, de fapt, suntem noi, romanii. Voi face apel la biroul anti-discriminare”.

Daniel Bostaca, presedintele Asociatiei Romania, care gestioneaza spatiul public din fata iesirii de metrou, a declarat pentru HotNews.ro ca “la Anagnina este in curs o campanie impotriva romanilor care se aduna aici pasnic, in fiecare duminica”.

Actiunea a inceput de fapt pe data de 10 august, cand politia municipala din Roma a demarat o serie de controale minutioase aupra romanilor prezenti la Anagnina. La cele trei masini ale politiei municipale s-au adaugat si alte echipaje ale carabinierilor si politiei de stat. “Politistii au spus oamenilor sa paraseasca zona, desi eu le-am aratat autorizatia pe care Asociatia o are de la Primaria Romei pentru a organiza intalnirile duminicale ale romanilor”.

Urmatoarea duminica, pe data de 24 august, politia municipala a descins din nou. De data aceasta au sechestrat furgonul asociatiei. Motivatia sechestrului, asa cum rezulta din procesul verbal, este comertul neautorizat de produse alimentare si bauturi. “Cum pot sa fiu acuzat de comert abuziv, daca din acelasi document se precizeaza ca furgonul era gol? Este un abuz al organelor de politie, care nu accepta autorizatia pe care o am de la Primarie. Cred ca tinta suntem chiar noi, romanii. Voi face un apel la UNAR- biroul antidiscriminare al guvernului italian pentru a examina situatia creata”, se apara Daniel Bostaca. El mai spune ca albanezii care vand bauturi alcoolice la lighean nu au fost controlati de politisti.

Operatiunile Politiei au culminat, vineri, cu blocarea caii de acces spre parcarea publica din fata terminalului Anagnina.

In fiecare duminica, sute de romani se aduna la Anagnina. Zeci de microbuze si autocare romanesti tranziteaza zona. Multi dintre romani vin si pleaca de la Roma sau trimit si primesc pachete din tara. Parcarea nu este gratuita, ci se plateste o taxa de 20 de euro primariei.

Contactat de HotNews.ro, reprezentantul corpului de politie al sectorului X din Roma nu a fost in masura sa dea o replica oficiala, amanand un raspuns pentru inceputul saptamanii viitoare.