Luni, 4 august, a fost prima zi cand soldatii italieni au patrulat impreuna cu carabinierii pe strazile din Peninsula. Este vorba despre una din cele mai controversate masuri cuprinse in noua lege cu privire la siguranta publica adoptata de autoritati.

Una din primele persoane retinute de soldatii italieni a fost chiar un cetatean roman, informeaza cotidianul la Repubblica in editia de marti, 5 august. Este vorba de un tanar de 17 ani, prins de soldati imediat dupa ce a furat portofelul unei batrane, in zona metroului Anagnina la Roma. De indata ce si-a dat seama de furt, batrana a alertat patrula cea mai apropiata prezenta in statia de metrou, alcatuita dintr-un politist si doi soldati. Acestia l-au retinut pe tanar si l-au predat la primul post de politie.

In conformitate cu noul pachet de legi privind siguranta publica, echipele mixte de control al teritoriului au fost amplasate la Roma si in alte 8 orase din Peninsula. In capitala, soldatii au fost postati in mai multe statii de metrou considerate periculoase: Labaro, Saxa Rubra, Ponte delle Valli, Mattia Battistini si la Tor Di Quinto, locul unde a fost omorata anul trecut Giovanna Reggiani, acuzat fiind romanul Romulus Mailat.