“O intalnire interesanta”, asa a definit premierul italian Silvio Berlusconi intrevederea cu presedintele Traian Basescu. “Suntem bucurosi sa avem in Italia o comunitate de aproape un milion de persoane ce provin din Romania, care contribuie la economia tarii noastre”, a adaugat seful guvernului de la Roma.

Desi protocolul initial prevedea doar declaratii unilaterale, presedintele Basescu si premierul Berlusconi au raspuns, totusi, la cinci intrebari adresate de ziaristi.

Intrebat de HotNews.ro daca Guvernul italian va continua cu operatiunile de amprentare a minorilor de etnie rroma si ce efect va avea eventuala identificare asupra scolarizarii lor, primul ministru italian a raspuns:

“Exista o dezinformare totala in legatura cu amprentarea rromilor. Insa, interesul fata de aceasta practica este legat tocmai de asigurarea si apararea unor drepturi ale minorilor. Ma refer in special la copiii trimisi de parinti sa cerseasca, in loc sa fie scolarizati. Preocuparea noastra trebuie sa fie aceea de a asigura instruirea si educarea minorilor rromi, la fel ca si a celorlalti copii. Amprentarea este o practica uzuala, pe care, de altfel, o vom extinde si asupra cetatenilor italieni sau a strainilor prezenti in Italia. Identificarea este o masura elementara pentru a asigura drepturi si a cere obligatii cetatenilor. Vreau sa precizez ca Uniunea Europeana a hotarat anul trecut ca toate pasapoartele sa contina amprentele digitale ale posesorilor.”

Dupa raspunsul premierului italian, Traian Basescu a tinut sa intervina, aducand cateva completari, legate tocmai de legislatia italiana: “In Italia amprentarea minorilor se face numai cu acordul parintilor, al tutorilor, sau, daca nu exista nici unii nici altii, in prezenta unui judecator. Si acest lucru doar daca minorul nu are un act de identitate.”