Mario Marazziti a organizat, din partea Comunitatii Sant'Egidio, Conferinta bilaterala cu privire la romani, care a avut loc joi la Roma. El luat pozitie in repetate randuri impotriva campaniei amprentarii rromilor, catalogata drept "ansamblu de masuri rasiste contrare legislatiei europene" ( La Repubblica). La sfarsitul conferintei, Mario Marazziti a acordat un interviu pentru HotNews.ro, in care a comentat temele fierbinti ale relatiilor dintre cele doua tari si recensamantul din capitala Italiei.

"Probabil ca italienii emigranti umpleau puscariile mai mult decat romanii din Italia"

HotNews.ro: Romanii reprezinta, intr-adevar, un real pericol pentru Italia?

Italieni in Romania

-In anii '30 - circa 25 000 de italieni traiau in Romania

-2008 - 325 zboruri saptamanale Italia - Romania, din si inspre 11 orase din respectivele tari

- 30 mai 2008 - 2846 romani in inchisorile italiene, adica 0,3 % din totalul romanilor din Peninsula si 5 % din totalul detinutilor.

- la inceputul secolului XX, 4,7 % dintre imigrantii din Statele Unite erau italieni. In 1908, 14,4 % dintre detinutii responsabili de delicte grave in America erau italieni.

(Comunitatea Sant'Egidio)

M.M.: Italienii, pe vremea cand emigrau, probabil umpleau puscariile mai mult decat romanii din Italia de azi. In realitate, italienii erau o resursa pentru Statele Unite, pentru Australia, pentru Argentina si pentru tarile unde emigrau. La fel sunt acum si romanii pentru Italia.

Conferinta de azi (17 iulie, n.red.) a fost un succes, atat pentru Comunitatea Sant'Egidio, cat si pentru Romania. Avem nevoie sa schimbam radical perceptia ca romanii ar putea constitui o problema pentru Italia. Romanii si Romania reprezinta pentru Italia o sansa, una din bogatiile si resursele noastre, nu numai la nivel istoric, cat si pentru viitorul tarii noastre. Casele noastre nu ar fi aceleasi fara romani, la fel batranii si copiii care sunt ingrijiti de romani.

Trebuie sa combatem toate prejudecatile si sa mergem pe o cale unica, aceea a integrarii. Acum trebuie sa lucram pentru a detensiona atmosfera apasatoare care s-a creat in ultimul timp si care este foarte departe de realitatea romano-italiana de zi cu zi. Conferinta a pus bazele unei perspective diferite asupra romanilor. Un inceput de dialog. Acum o luna, era dificil sa vorbesti despre romani in Italia, datorita campaniei electorale aprinse si a instrumentalizariii chestiunii romanilor. Acum incepem sa avem, in sfarsit, un cadru general, complet si multidimensional, care nu reduce imaginea romanilor la acele trei-patru probleme eterne: siguranta, accidente sau episoade de cronica neagra.

"Decretul lege cu privire la siguranta publica cuprinde incalcari ale drepturilor omului"

HotNews.ro:Dvs personal ati protestat in paginile principalelor cotidiane din Italia impotriva masurii de amprentare a minorilor si in general a rromilor. Acum decretul a trecut pentru ultima votare la Senat iar la Roma, iata, a inceput recensamantul nomazilor…

M.M.: Eu personal, si prin intermediul Comunitatii Sant'Egidio, am aratat contradictiile si incalcarile grave ale drepturilor omului, cuprinse in decretul sigurantei publice, versiunea actuala. Una dintre incalcarile cele mai grave vizeaza tratamentul diferit la care ar fi supusi cetatenii europeni, fie ei romani sau tigani. O lege nu poate fi facuta doar pentru o categorie de cetateni.

In al doilea rand, identificarea minorilor trebuie facuta prin intermediul parintilor, asa cum se intampla in Europa. In cazul in care identificarea nu se poate face prin metodele clasice si este incerta, se poate apela la alte metode. Cu siguranta, nu trebuie luate amprentele minorilor sub 14 ani, ar fi impotriva oricarui respect al persoanei. Daca ar fi necesare alte masuri de identificare, Italia are deja legile necesare pentru a rezolva problema: este vorba de magistratii din tribunalele pentru minori, care decid, evaluand fiecare caz in parte. Italia face parte din Europa! Deci legea europeana permite identificarea persoanelor doar pentru a da drepturi: pentru a acorda vize, pentru eliberarea pasapoartelor si nu pentru masuri de represiune. Trebuie sa fie foarte clara finalitatea actiunilor de amprentare.

"Recensamantul este pozitiv doar daca favorizeaza integrarea"

Asa zisul recensamant, in curs de desfasurare, nu trebuie sa fie finalizat decat pentru a asigura conditii de viata mai bune persoanelor respective. Daca actiunile institutiilor, cum ar fi recensamantul, sunt necesare pentru a demara un proces de integrare adevarata a tiganilor, atunci putem fi de acord.

Dar trebuie sa fie clara finalitatea recensamantului: de exemplu, pentru a garanta scolarizarea tuturor copiilor si apoi gasirea unor locuri de munca. Noi am demonstrat ca, in taberele de la Napoli, formularele de recenzare cuprindeau sectiuni cum ar fi etnia sau religia. Lucru care nu s-a intamplat, in termeni asa de vulgari, nici in timpul nazismului. Informatiile si semnalele noastre de alarma au determinat Guvernul sa elimine posibile cauze de echivoc.

"Nu se va ajunge la amprentarea minorilor sub 14 ani"

Personal nu cred ca se va ajunge la amprentarea minorilor sub 14 ani si nici la recensamantul dupa etnie si religie, asa cum incepusera la Napoli. Noi vom ajuta guvernul nostru sa se fereasca in a adopta masuri extreme, care ar impinge Italia sa devina cu adevarat ridiculizata in Europa.

In Italia nu exista o stare de alerta cu privire la siguranta publica. Este un fapt exacerbat in campania electorala. Italia este mai sigura decat Marea Britanie, Franta sau multe alte tari din Europa si din lume. Guvernantii trebuie sa se opreasca in a mai transmite acest tip de mesaje. In Italia se traieste bine si in siguranta. Si sper ca autoritatile vor schimba cat mai curand mesajul pe care il transmit Guvernului. Ceea ce ii va ajuta pe toti sa-si dea seama de dimensiunile reale ale "problemei romanilor".

"Dupa patru ore intr-o tabara de rromi, conditiile devin insuportabile"

HotNews.ro:Cum traiesc rromii in taberele de nomazi? Nu exista pericolul unei infractionalitati majore?

M.M.: Conditiile din taberele de nomazi din Italia sunt, in mod obiectiv, de neimaginat. Sunt situatii paradoxale: familii care traiesc vreme de de 20, 30 de ani si mai mult, in locuri in care abia se poate supravietui. Ieri am fost in una din taberele autorizate din Roma, la Casilino. Suntem deja la a doua generatie de rromi de origine iugoslava nascuti in Italia. Traiesc in case de lemn construite de ei insisi. Problema e ca nu au apa potabila. Cel mai greu e vara. Mai mult, nu exista bai amenajate. Dupa patru ore, situatia devine insuportabila. Si pentru un vizitator. Dar cine traieste de 30 de ani, cum supravietuieste?

Rromii nascuti in Italia au o speranta de viata mai mica cu 20 de ani decat ceilalti italieni. Sa nu uitam ca 50% dintre rromii din Italia sunt italieni si doar circa 20% provin din Romania. Trebuie sa dam o speranta rromilor din Italia si din Europa. Pe de alta parte, cine va comite infractiuni, sa fie pedepsit conform legii, ca toti ceilalti cetateni.

HotNews.ro: O ultima intrebare: daca, din motive de siguranta, ar fi necesara amprentarea propriului dvs fiu, ati accepta?

M.M.: Daca amprentele digitale ar fi luate tuturor, nu as avea nimic impotriva. Dar problema e ca amprentele sunt de fapt inutile, pentru ca nu arata cine sunt parintii copilului respectiv. Daca trebuie sa ajungem la amprentare, s-ar putea gasi metode mai eficiente de identificare.