"Problema romilor este o realitate de infruntat cu masuri sociale adecvate", a declarat ministrul de interne, Cristian David, aflat in vizita la Roma. David a afirmat ca taberele din Italia au fost insuficient tratate in timp cu masuri adecvate, iar problema romilor trebuie rezolvata in cadrul UE. Ministrul de Interne a facut aceste declaratii in cadrul conferintei "Italia si Romania, partenership, crestere si viitor in Europa" organizat de Ambasada Romaniei si comunitatea Sant'egidio.

Cristian David a afirmat ca romanii din Italia au drepturi ca si comunitari. Ministrul roman a precizat ca problema romilor trebuie abordata in cadrul UE, cu integrare si sustinere, acces la educatie pentru membrii comunitatii.

Cristian David sustine ca intre Romania si Italia "exista un cadru de securitate si prosperitate". Ministrul a punctat faptul ca parteneriatul economic este "seva relatiei comune" dintre cele doua tari. De altfel, David a reamintit faptul ca volumul schimburilor comerciale intre Italia si Romania a fost de 11,4 miliarde de euro in 2007.

La conferinta din capitala Italiei a fost invitat si ministrul de Interne de la Roma, Roberto Maroni, insa acesta nu a venit. Cristian David a mers la Roma pentru a discuta cu oficialii italieni despre situatia romanilor din aceasta tara si despre decizia Italiei de a-i amprenta pe cei care traiesc in taberele de nomazi.