Partidul Popular, principalul partid de opozitie din Spania, a anuntat ca va cere ridicarea interdictiilor la accesul pe piata muncii pentru muncitorii romani si bulgari. Potrivit unui comunicat de presa al Asociatiilor Romanesti din Spania, intre Partidul Popular si comunitatile de romani a fost convenit un acord potrivit caruia principala forta de opozitie va propune un proiect de lege pentru suspendarea moratoriului.

Reamintim ca in urma intrarii Romaniei in UE, Spania a impus un moratoriu de 1+1 ani, potrivit caruia romanii care nu au obtinut autorizatia de munca inainte de 1 Ianuarie 2007 nu vor putea primi dreptul de a muncii pe teritoriul spaniol pana la 1 Ianuarie 2009.

Moratoriul ar trebui suspendat la 1 Ianuarie 2009, insa Guvernul Spaniol a inceput deja sa lanseze informatii potrivit carora moratoriul va fi prelungit.

Potrivit celor mai recente estimari, moratoriul afecteaza in jur de 450.000 de romani. Majoritatea dintre ei au locuri de munca, dar, pentru ca nu au acte in regula, lucreaza ilegal, cu un salariu mic si intr-un post inferior calificarii lor.