Autoritatile italiene au inceput joi fisarea locuitorilor din taberele de romi, prelevand nu doar amprentele, asa cum anuntase ministrul de Interne, ci si date despre etnia si religia acestora, a denuntat astazi comunitatea catolica Sant Egidio, citata de AFP.

"Fortele de ordine au mers saptamana trecuta intr-o tabara situata in apropiere de Napoli, prelevand amprentele locuitorilor", a spus presedintele Sant Egidio,

Marco Impagliazzo, in cadrul unei conferinte de presa.

Impagliazzo a prezentat ziaristilor copia uneia dintre fisele realizate de autoritatile italiene: langa locul destinat amprentelor si fotografiei, exista alte doua casute, destinate "etniei" si "religiei", in care scria "rom din Serbia" si "ortodox".

"Suntem extrem de preocupati. Acest mod de lucru violeaza legile italiene si europene si aminteste de lucruri dureroase precum regimul Vichy din Franta", a subliniat el.

Cotrar a ceea ce anuntase ministrul de Interne, fortele de ordine nu au prelevat amprente si de la copii, fiind amprentati doar cei care aveau peste 14 ani.

"A preleva amprentele nomazilor este o masura discriminatorie in general. Nu putem vorbi despre recensamantul romilor pentru ca aceasta masura nu vizeaza decat o parte a acestei comunitati, respectiv locuitorii taberelor de nomazi", precizeaza Sant Egidio, intr-un comunicat de presa.

Potrivit cifrelor publicate de Sant Egidio, in Italia locuiesc intre 130.000 si 150.000 de romi.