Nu mai puțin de 12 romani au fost ridicati de Poliția din Dublin miercuri dupa-amiaza, dupa ce au ieșit din incinta Centrului Capucin, unde tocmai mancasera o masa calda destinata oamenilor saraci.

Romanii au fost duși la Biroul Național de Imigrari pentru a li se verifica identitatea și pentru a se vedea cați dintre ei se afla ilegal pe teritoriul Irlandei, adica au depașit 90 de zile de ședere fara viza și nu au mijloace pentru a se intretine singuri (condiție de baza pentru ședere pe termen nelimitat in Irlanda).

Un oficial al centrului, fratele Kevin Crowley, a criticat operațiunea Poliției: “Oamenii au veni aici sa ia masa fiindca nu au posibilitați. Erau speriați in timp ce erau urcați in mașini fiindca nu știau unde urmau sa fie duși. Nu era nici un translator din partea Poliției. Copii, femei, oameni in toata firea urcați in dube, n-a fost un lucru placut de privit. Ne-am speriat cu toții”.

Contactat de HotNews.ro, un oficial al Ambasadei Romaniei din Dublin a precizat ca romanii au beneficiat totuși de prezența unui translator: “Suntem in contact cu autoritațile irlandeze pentru a ne asigura de faptul ca respectiva acțiune se realizeaza cu respectarea stricta a reglementarilor irlandeze și europene in privința cetațenilor comunitari. Subliniem faptul ca nu au fost operate arestari. De asemenea, precizam ca acțiunea poliției nu a vizat exclusiv cetațeni romani, ci pe toți cetațenii comunitari, in scopul verificarii legitimitații șederii lor pe teritoriul Irlandei. In pofida celor afirmate de reprezentantul Capuchin Day Centre, pe tot parcursul acțiunii au fost prezenți translatori, aceasta fiind o cerința a legislației irlandeze in materie”.

Poliția a precizat ca nu se va face nici o deportare pentru cei gasiți ilegal pe teritoriul Irlandei, dar vor fi stabilite anumite condiții pentru sederea in continuare in aceasta țara.