Cetatenii ucraineni sunt nevoiti sa astepte saptamani intregi Consulatul Romaniei de la Cernauti pentru a obtine o viza de sedere in Romania. Un jurnalist roman stabilit in Ucraina a relatat pentru HotNews.ro cum sotia sa, de origine ucraineana, a fost nevoita sa astepte doua luni pentru a obtine viza, timp in care i s-au solicitat diverse acte, printre care si un bilet de autobuz. Ulterior, s-a dovedit ca reprezentantii consulatului au cerut actele degeaba. Reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe au declarat ca in acest caz s-a deschis o ancheta.

Liviu Timis este cetatean roman si lucreaza ca jurnalist in Ucraina de trei ani, fiind casatorit cu o ucraineanca. Timis a relatat pentru HotNews.ro cum, pentru a obtine o viza de sedere pentru sotia sa, a fost nevoit sa astepte aproape doua luni: “Pentru o viza mi s-a cerut un bilet de autobuz, cu toate ca tu poate nu stii cand pleci, sau pur si simplu vrei sa treci vama cu alt mijloc de transport sau pe jos. Mi-au spus ca au nevoie de o dovada ca ai cu ce sa pleci".

"Am fost la Consulat si am intrebat daca trebuie sa fac invitatie pentru sotia mea si ce acte mai trebuie sa prezint. Mi se spune destul de clar ca nu trebuie sa mai fac nici o invitatie, ci doar o traducere dupa certificatul de casatorie, care este in limba ucraineana, si copie dupa cartea mea de identitate. Facem traducerea certificatului de casatorie, urmata de toate xerocopiile necesare, si pornim spre consulat. Acolo, surpriza: dam de o doamna (cea care verifica formularele si documente anexate) care rasfoieste putin prin teancul de hartii anexat si fara sa spuna de ce, ne arunca deoparte documentele. Surpriza, ne lipseste invitatia”, povesteste Liviu Timis.

Mafia chemarilor in tara: 40 de dolari bucata

Pentru a obtine o chemare legala, Liviu spune ca orice persoana se loveste de un sistem mafiot. “Am fost refuzat de catre toti notarii publici din Cernauti pe motiv ca nu am contractul de pe locuinta din Romania. Este ordin strict de la Consulatul Roman sa nu se faca chemari fara acest act (oricum, nu cred ca din numarul total de invitatii facute in Cernauti exista mai mult de 1% ce respecta aceasta dispozitie). Insa in fata Consulatului sunt cetateni romani care te intreaba daca nu ai nevoie de chemare. Pentru 40 de dolari iti rezolvi problema fara batai de cap”, mai spune Liviu.

"Daca mergi cu o atentie mai mare ai viza intr-o zi"

In finalul istorisirii, Liviu a descoperit ca angajatii Consulatului de la Cernauti nu au habar care sunt actele necesare pentru obtinerea vizei.

“Nu mica ne-a fost mirarea cand, intorsi la Consulat pentru depunerea dosarului de viza, am fost intrebati care este rostul traducerii certificatului de casatorie. Nici nu am putut sa ma mai enervez pe doamnele de acolo, pentru ca saracele de ele nu au nici o vina, atat le duce mintea, atat fac”, povesteste jurnalistul roman.

El a explicat ca situatia nu este singulara si ca, in realitate, angajatii Consulatului se asteapta la atentii. “Daca stii pe cineva sau mergi cu o atentie mai mica sau mai mare obtii viza si intr-o zi”, a declarat Liviu Timis pentru HotNews.ro.

MAE spune ca va cerceta cazul

Reprezentantii MAE spun ca situatia prezentata de catre Liviu Timis nu este acceptabila, ca au deschis o investigatie in acest sens si ca situatia va fi remediata.

“Ministrul Afacerilor Externe a transmis catre serviciile consulare masuri clare. A inceput un proces de reformare. Intr-adevar, exista probleme de ordin sistemic care vor fi rezolvate. In cazul in care se verifica cele spuse de domnul Liviu Timis, situatia este grava. Ne preocupa astfel de cazuri pentru ca nu sunt normale. Vom face verificari si vom incerca sa remediem situatia”, a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al MAE, Cosmin Boiangiu.