Un roman inchis intr-un penitenciar din Spania a decis sa reintre in greva foamei, dupa ce renuntase la aceasta forma de protest la sfarsitul lunii mai. Romanul statuse timp de 3 saptamani in greva foamei pana la sfarsitul lunii trecute. El a fost arestat preventiv pentru falsificare de carduri si este detinut in Penitenciarul Valdemoro din sudul Madridului.

Romanul intrase initial in greva foamei in semn de protest fata de faptul ca instanta nu dorea sa admita probele pe care el le propunea. Intre timp, insa, in urma demersurilor Ambasadei romane, instanta a acceptat aceste probe, dar barbatul continua greva foamei, se arata intr-un comunicat al Ambasadei Romaniei la Madrid, remis Hotnews.ro.

Romanul aflat in greva foamei se afla in infirmeria spitalului, sub supraveghere medicala. El a fost vizitat de trei ori de un reprezentat al Ambasadei Romaniei, ultima data astazi. Cu ocazia vizitelor, i s-a transmis ca autoritatea judiciara este de acord sa realizeze proba de voce solicitata, insa decizia sa este sa continue protestul, solicitand, de aceasta data, anchetarea in stare de libertate.

Avand in vedere riscul deteriorarii starii sale de sanatate, conducerea penitenciarului a obtinut o decizie judecatoreasca pentru continuarea supravegherii medicale intr-un spital.

Pe de alta parte, Ministerul de Interne spaniol a raspuns oficial demersurilor Ambasadei, precizand ca in situatii de acest gen se aplica o procedura standard prin care starea de sanatate este permanent monitorizata si, in caz de nevoie, se intervine medical.

Reprezentantii Ambasadei Romaniei la Madrid spun ca se afla in contact permanent cu penitenciarul, cu cabinetul avocatului ales al detinutului, precum si cu familia acestuia.