Doar 2846 de cetateni romani s-au inregistrat oficial in societatea irlandeza in primele 4 luni ale acestui an, fata de 7258 in aceeasi perioada a anului trecut.

Numarul nu este un indicator al romanilor care au venit in Irlanda dupa 1 ianuarie 2008, ci doar al celor care au aplicat pentru PPS number (Personal Public Service Number) – necesar oricarei persoane (irlandeze sau non-irlandeze) pentru a se putea angaja legal, a lucra ca persoana fizica autorizata, a beneficia de asistenta sociala sau pentru asigurari medicale.

Numarul PPS mai este obligatoriu si pentru deschiderea de conturi bancare in Irlanda sau pentru a putea aplica la scoala de soferi.

Imigrantii polonezi ramin in continuare cea mai importanta comunitate straina din cele 12 tari din Europa Centrala si de Est care au aderat la UE dupa 1 ianuarie 2004. Practic, din cele 26.000 de numere PPS emise pentru aceste tari in 2008, peste 15.000 apartin cetatenilor polonezi. Romanii sint pe locul secund in acest clasament, urmati de lituanieni, slovaci si maghiari. Doar cetatenii romani si bulgari mai au nevoie de premise de munca pentru a munci legal in Irlanda.

In 2007, numarul total al romanilor care au obtinut PPS number in Irlanda a fost de 14.525.