La doar citeva ore dupa ce Guvernul Berlusconi a adoptat asa numitul pachet al “sigurantei publice”, a si aparut solutia pentru imigrantii care ar putea fi expulzati dupa trei luni de sedere in Italia fara un loc de munca: excursia de o zi in San Marino, stat suveran aflat intre granitele Italiei.

Legislatie dura

Reamintim ca "pachetul sigurantei publice" este compus dintr-un decret lege si un proiect de lege, ce urmeaza a fi prezentate in fata Parlamentului. Printre punctele principale din decretul legislativ sunt si noile masuri cu privire la cetatenii comunitari. In primul rand, informeaza agentia ANSA, vor fi indepartati de pe teritoriul italian toti cetatenii comunitari care “nu pot demonstra ca au un venit minim provenit dintr-o activitate legala” si stau pe o perioada mai mare de trei luni pe teritoriul italian.

Comunitarii au de asemenea obligatia de “a declara propria prezenta in Italia cu nume si resedinta”. Se inmultesc motivele pentru care un cetatean comunitar poate fi indepartat din Peninsula. In afara cauzelor “de siguranta publica”, se adauga si nedeclararea propriei resedinte sau situatia in care cetatenii comunitari pot constitui “o amenintare concreta, efectiva si grava”.

In ceea ce priveste cetatenii de origine roma, decretul nu prevede noi modificari la legile deja existente. Se maresc insa pedepsele pentru delictul de cersetorie cu folosirea minorilor. Astfel, cei care folosesc minorii pentru a cersi pot fi pedepsiti cu pana la 3 ani de inchisoare si retragerea tutelei daca e vorba de parintii minorilor.

Reactia romanilor din Italia nu intirzie

Consulul roman la Roma, Cosmin Dumitrescu, a declarat azi, la o conferinta pe tema rromilor, ca romanii din Italia au si drepturi, nu numai obligatii si deci nu trebuie impiedicata libera circulatie a romanilor, care sunt si cetateni comunitari.

“Romanii vizati de noul decret lege au dreptul sa stea in Italia timp de 3 luni de zile fara probleme. Apoi, e de ajuns sa mearga in Romania o zi, apoi sa se reintoarca in Italia si sa stea alte trei luni de zile. Daca nu vor sa mearga in Romania, ar putea sta o zi in Republica San Marino, sa faca niste cumparaturi care sa le dovedeasca prezenta acolo si apoi sa se intoarca linistiti in Italia”, ne-a declarat avocatul Giancarlo Germani, presedintele Partidului Romanilor in Italia.

Costica Noru, responsabil in cadrul patronatului CNA World, unde sunt inscrise peste 400 de firme romanesti la Roma si provincia capitalei italiene, a declarat pentru HotNews.ro: “Guvernul italian ar trebui sa se ocupe mai intai, in mod serios, de comunitarii care comit infractiuni si sa-i indeparteze, in primul rand, pe delincventi. Chiar ieri, pe un santier, 40 de muncitori romani au fost impiedicati sa lucreze, datorita faptului ca doi romi romani au sustras cablul unei macarale pentru a-l vinde. E a patra oara, din ianuarie, cand fura cablul si politia nu i-a oprit. Apoi, sa nu uitam, ca intr-o tara unde cresterea economica este redusa, toti incearca sa profite de muncitorii straini, obligandu-i sa munceasca la negru. Cum sa dovedeasca romanii ca au un loc de munca, daca lucreaza o zi intreaga la negru, pe santiere, pentru 30 de euro? Muncitorii la negru nu pot fi pusi pe acelasi plan cu infractorii. Cei care muncesc nu reprezinta un pericol la siguranta publica in Italia.”