Guvernul Berlusconi pregateste un arsenal de masuri impotriva imigratiei clandestine, iar romanii sunt in prima linie a frontului, informeaza AFP. Fostul comisar european, Franco Frattini a declarat ca in cazul romanilor raspunsul este simplu: vor fi aplicate directivele europene existente. La Bucuresti, Tariceanu invinovateste autoritatile italiene de lipsa de fermitate care a dus la existenta taberelor nomade de la periferii.

Afirmatiile politicienilor italieni referitoare la imigranti si la romani au suscitat nemultumire la Bruxelles, dar Frattini a dat asigurari luni ca "Italia nu se poate sustrage unilateral regulilor europene in materie, dintre care una este acordul Schengen". "Romanii nu sunt in spatiul Schengen si, prin urmare, atunci cand vorbim despre lupta impotriva intrarii ilegale a cetatenilor precum romanii, raspunsul este simplu: aplicam directivele europene care exista si care nu sunt in toate transpuse in legislatia italiana", a explicat Frattini.

Una dintre aceste directive prevede ca cetatenii UE care nu au mijloace de subzistenta sau comit infractiuni pot fi expulzati. Guvernul italian a dat o interpretare dura acestei directive, stipuland ca strainii care nu au un venit minim legal si o locuinta dupa 90 de zile de cand se afla pe teritoriul Italilei pot fi expulzati de asemenea. Aceasta dispozitie vizeaza in special tiganii romani.

Ministrul de interne, Roberto Maroni, membru al partidului populist si xenofob Liga Nord, isi doreste limitarea intrarii romanilor in Italia. De altfel, dreapta italiana si-a axat campania electorala pe siguranta, exploatand infractiunile savarsite de romani.

Potrivit cifrelor autoritatilor italiene, in Italia traiesc in acest moment 342.000 de romani, dar organizatia Caritas estimeaza ca ei sunt 556.000.

Autoritatile romane au replicat luni declaratiilor din ultima vreme ale politicienilor italieni. Premierul Tariceanu a convocat luni la Palatul Victoria o reuniune de lucru pe tema imigrantilor din Italia, la care au participat ministrii Internelor, Muncii, Justitiei, Afacerilor Externe si seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea. La finalul acesteia, Tariceanu a afirmat ca situatia din Italia este cauzata de slaba reactie a autoritatilor si fortelor de ordine din Italia, care au permis existenta taberelor de la periferii, pe care Tariceanu le-a numit "fermentul" infractiunilor din Peninsula. El a dat exemplul Germaniei si Frantei unde nu au avut loc incidente, cu toate ca si in aceste state se afla cetateni romani.

Mai mult, premierul a mai spus ca declaratiile pe care le-au facut politicienii italieni in timpul campaniei electorale, cu privire la infractionalitatea din randul imigrantilor, au afectat "grav" imaginea Romaniei in Italia. El crede ca alimentarea atitudinilor xenofobe poate afecta relatiile dintre cele doua tari, iar Romania si Italia au prea multe interese comune pentru a le pune in pericol. "Nu as putea spune ca este interesul nostru mai mare decat cel al autoritatilor italiene", a spus Tariceanu.

Tariceanu a argumentat ca romanii din Italia care muncesc cinstit contribuie cu peste 1% la realizarea PIB-ului Italiei, iar in Romania exista peste 23 de mii de intreprinderi cu capital italian. "Nu vreau ca la o astfel de atitudine xenofoba in Italia sa apara reactii nedorite in Romania", a spus primul ministru.