Consulul Romaniei Cosmin Dumitrescu pentru HotNews.ro : "am colaborat cu politia italiana la ancheta cu privire la handicapatii romani obligati sa cerseasca"

Cazul romanilor handicapati obligati sa cerseasca a starnit ieri atentei presei din Italia, dupa ce au fost arestati doi conationali -acuzati de exploatare. Cei doi profitori, tata si fiu, de 64 si respectiv 34 de ani ar fi tinut in conditii de sclavie 20 de tineri handicapati fizic si mental.

Conform declaratiilor politistilor, de la compania Trevi ( Roma), care s-au ocupat de caz, cei 20 de romani handicapati erau obligati sa doarma in strada iar in timpul zilei sa cerseasca in plin centru capitalei italiene la: Piazza Navona, Fontana di Trevi, Via del Corso. Erau obligati sa se deplaseze cu ajutorul unor skateboarduri, puse la dispozitie de cei doi arestati. Toti aveau o varsta intre 20 si 25 de ani, multi dintre ei avand malformatii fizice grave.

Politistii au mai declarat ca au incercat, in repetate randuri, sa-i convinga pe romanii handicapati sa fie asistati de Primarie, dar acestia au refuzat. Investigatorii, condusi de comisarul Marcello Cardona, au declarat cotidianului Il Messaggero, ca afacerea ar fi procurat exploatatorilor castiguri de "milioane de euro". Romanii au intrat in vizorul noului primar al Romei, Gianni Alemanno.

Intr-un comunicat remis HotNews.ro, se arata ca Alemanno va vizita in cursul zilei de maine cersetoriii handicapati romani " exploatati si eliberati de fortele de ordine si care se afla intr-o structura de asistenta sociala gestionata de Primarie". Domnul consul Cosmin Dumitrescu a declarat in decursul serii in exclusivitate pentru HotNews.ro: "Consulatul a colaborat cu politia italiana in decursul anchetei.

Am stat de vorba cu cetatenii in cauza si ei i-au spus cine sunt exploatatorii. Acetsa este un caz de rutina pentru consulat". De alfel si ziarul Il Messaggero arata rolul relevant al consulului roman, Cosmin Dumitrescu in elucidarea cazului. Ca o curiozitate: presa a remarcat ca identificarea prin amprentare a bietilor romani a fost dificila si datorita malformatiilor la brate si maini.