Presa italiana anunta aparitia unui nou val de casatorii aranjate, de data asta intre femei romance si soti maghrebieni, pentru a se ocoli legea imigratiei. Motivul acestor casatorii? Dat fiind ca sint cetateni comunitari, romancele le ofera ne-comunitatilor prin aceste casatorii aranjate posibilitatea de a sta legal in Italia, scrie La Repubblica, citat de Rador.

Picatura care a umplut paharul a fost celebrarea a patru casatorii de acest tip intr-o singura zi la primaria din Milano. Aceeasi scena cu o zi in urma si cu doua zile in urma la fel. Tot romance in calitate de viitoare sotii pentru cetateni extra-comunitari. Actele sunt toate in regula, iar sotii reiese ca sunt domiciliati in Milano.

Birourile considera ca aceste casatorii au fost semnalate autoritatilor competente inainte de afisarea publicatiilor si ca nu au fost intalnite nereguli. Nu exista, deci, conditiile pentru suspendarea ceremoniei. Dar altceva nu convinge. Suspiciunea este ca adevaratul scop al acestor uniuni este obtinerea statului de cetatean european, dupa ce Romania a devenit membra a Unuinii Europene in 2007.

Toti sotii de la cele patru casatorii se cunosteau, dar unii s-au prezentat insotiti de traducator deoarece nu se intelegeau cu viitoarele sotii. S-au asteptat, au folosit aceleasi verighete, nu s-au sarutat nici macar in momentul prevazut de ceremonie", povesteste unul dintre consilierii municipali.

"Mai mult, am observat miscari suspecte in afara cladirii, care mi-au intarit dubiile. Functionarii mi-au spus ca acest tip de casatorii este foarte raspandit in ultimul timp si ca oricum nu puteam sa refuz celebrarea lor, dar am observat ca, spre deosebire de trecut, nu era prezenta politia municipala, care ar fi putut face ceva" adauga acesta.

Acum doua luni, si municipalitatea avea suspiciuni. Ceruse sectiunii de investigatii a politiei municipale sa sporeasca controalele si a decis sa inghete toate cererile de casatorii de acest tip. La finalul anchetei, au fost denuntate la procuratura 6 cazuri ilegale, dar celalate au fost in regula. Iar Palatul Marino a trebuit sa deblocheze casatoriile.

Consilierul comunal pentru servicii civile, Stefano Pillitteri, nu pare surprins si recunoaste: "E un fenomen in crestere, noi facem ceea ce putem. Verificam daca resedinta este reala, semnalam cazurile suspecte sectiei de politie, dar nu putem sa facem altceva. Acum sase luni i-am cerut ministrului de interne sa poata monitoriza aceste cereri in timp real, dar ne-au raspuns sa ne limitam la a ne face datoria de oficiali ai starii civile".

Se observa ca in timp ce in ultimii ani numarul casatoriilor dintre romani la Milano a scazut de la 37 in 2005 la 9 in 2007 si 4 in primele luni ale acestui an, cel al casatoriilor dintre femei romance si barbati de alte nationalitati a crescut de la un singur caz in 2005 la 11 in 2007 si pana la 25 (numai in perioada ianuarie-aprilie 2008).