Un fost bataus de strada neo-fascist, Gianni Alemanno, este noul primar al Romei. Politicianul care poarta la gat crucea celtica - simbol al extremei drepte - a fost intampinat cu salutul nazist de cateva sute de tineri italieni. Motivul? Campania dura a lui Alemanno impotriva imigrantilor. Umbra fascismului planeaza acum asupra Italiei, scrie presa internationala. Iar in prima sa conferinta de presa, noul primar si-a anuntat clar intentiile: primul sau gest ca primar va fi dedicat sotului Giovannei Reggiani, femeia ucisa de Romulus Nicolae Mailat.

Primarul ales a spus ca intentioneaza sa ceara convocarea comitetului regional de ordine si siguranta pentru a lua toate masurile necesare pentru ca astfel de acte sa nu se mai intample, scrie Il Messaggero in editia sa online.

Inasprirea legilor pentru imigranti este o promisiune cheie. In "Pactul pentru Roma" al lui Alemanno, una dintre promisiuni este clara: "Activarea imediata a procedurii de expulzare a 20.000 de nomazi si imigranti care au incalcat legea in Roma".

Pentru prima data in ultimii 15 ani, Primaria Romei a fost castigata de un primar de dreapta. Gianni Alemanno l-a invins pe candidatul de centru-stanga Francesco Rutelli.

Potrivit rezultatelor definitive ale alegerilor, publicate de ministerul de Interne de la Roma, Alemanno a obtinut 53,6% din voturi, in timp ce contracandidatul sau a primit 46,3%. Gianni Alemanno, in varsta de 50 de ani, face acum parte din partidul de centru-dreapta al noului premier, Silvio Berlusconi.

Acesta a insistat in campania electorala pe tema securitatii si pe lupta impotriva imigratiei.

Imigrantii, cal de bataie al politicienilor pe fondul crizei economice

Alegerea lui Alemanno, cu o diferenta de aproape 7 procente in fata fostului primar candidat al centru-stangii, Francesco Rutelli, confirma faptul ca valul de xenofobie care a purtat Liga Nordului pe culmi istorice la alegerile generale de luna aceasta a ajuns, acum, la Roma.

De la inceputul anului trecut, cu intrarea Romaniei si Bulgariei in UE, Liga a descoperit ca imigratia poate fi cartea sa castigatoare. Cativa dintre reprezentantii sai au ilustrat perfect aceasta politica deliberata.

Astfel, un primar din Liga Nordului, Massimo Bitonci, din Cittadella, in regiunea Veneto, a votat o ordonanta care interzice saracilor, persoanelor fara adapost si somerilor sa locuiasca in oras. Altii au propus interzicerea casatoriei imigrantilor ilegali, sau posibilitatea de a primi burse scolare.

Cittadella a devenit, totodata, unul dintre multele orase dominate de Liga Nordului care au implementat patrule de securitate, pe timpul noptii, ale voluntarilor Ligii. Iar promisiunea acestor gesturi a fost amplu aprobata la alegeri, scrie The Independent, preluat de Rador.

Vedeta campaniei Ligii a fost Roberto Calderoli, deja faimos pentru sfasierea camasii in direct, la televizor, pentru a afisa un tricou imprimat cu una dintre desenele daneze ce il caricaturizeaza pe Profetul Mohamed.

Italia are una dintre cele mai scazute natalitati, iar cresterea economica stagneaza; manufacturile si alte afaceri au nevoie de admisia de imigranti, pentru a putea sa primeasca forta de lucru ieftina.

Pana si fostul comisar european Franco Frattini si-a alaturat vocea corului tot mai numeros. "Avem nevoie de o lege nationala care sa stabileasca un venit minim,sub care strainii nu pot sta in tara noastra pe o perioada mai mare de 90 de zile", a spus el. "Oricine are mai mult poate ramane. Oricine nu are venitul minim va fi trimis in tara de origine".