Cu doar opt zile inainte de incheierea campaniei electorale in Italia, azi a avut loc la Florenta o intalnire la nivel inalt intre lideri ai Partidului Romanilor din Italia si Popolo della Libertà ( PDL)- partidul fostului premier al Italiei, Silvio Berlusconi.

PDL ( fostul partid Forza Italia) a fost reprezentat de Sandro Bondi, coordonator national si consilier personal al lui Berlusconi. Delegatia PIR a fost condusã de Giancarlo Germani- presedinte si de Vicentiu Acostandei- vice-presedinte. La convorbiri au participat reprezentanti ai PIR din: Toscana, Lazio, Lombardia, Venetia, Sicilia si Vicenza.

Partidul lui Berlusconi sustine dreptul la vot al romanilor din Italia

Comunicatul comun oficial subliniazã "convergentele ample de principii si valori intre cele douã formatiuni". Obiectivul discutiilor a fost sustinerea unei "corecte integrãri a comunitãtii de romani in Italia si a italienilor din Romania", care "poate si trebuie sã se concretizeze in exercitarea dreptului de vot din partea romanilor rezidenti in Italia, la alegerile primare si cele europene". La alegerile din 2009, se aratã in comunicat, ar avea dreptul sã voteze "circa un milion de romani" prezenti in Italia.

In incheierea comunicatului, Sandro Bondi, coordonatarul national al PDL, a subliniat: "Sperãm intr-o colaborare intre cele douã formatiuni politice si la nivel local".

Vice-presedinte PIR: "Am aratat problemele pe care le infrunta romanii"

"Am discutat si despre chestiunea sigurantei publice din Italia, iar noi am insistat pe faptul cã nu se poate vorbi despre sigurantã fãrã a pune problema unei integrãri serioase a romanilor", a comentat pentru HotNews.ro Vicentiu Acostandei, vice-presedinte PIR. "Am arãtat problemele pe care le infruntã romanii aici si am explicat prioritãtile politice ale comunitãtii. In primul rand, o informare corectã si completã cu privire la dreptul la vot. Apoi, ar trebui sã existe un reprezentant al romanilor in administratia publicã a fiecãrui oras unde conationalii nostri sunt mai numerosi. Delegatii PDL au fost foarte receptivi la problemele ridicate de noi si concreti in perspectiva unui acord national".

Practic, Acostandei considerã cã " am pus bazele concrete necesare unui acord intre cele douã partide, acord care, cel mai probabil va fi detaliat dupã alegeri, in cadrul unei intalniri cu presedintele PDL, Silvio Berlusconi".

Partidul Romanilor din Italia, infiintat in noiembrie 2006, a avut un acord national de colaborare cu partidul UDEUR, condus de Clemente Mastella.

Mastella, fost ministru al Justitiei in guvernul Prodi, a provocat, prin demisia sa, criza care a culminat cu dizolvarea parlamentului italian si a condus la noi alegeri.

PIR a criticat deseori politica lui Walter Veltroni, principalul rival al lui Berlusconi. Veltroni a fost acuzat de instrumentalizarea electoralã a unor episoade de cronicã neagrã in care au fost implicati cetãteni romani.