Candidatura Ramonei Badescu pentru functia de consilier la Primaria Romei este oficiala. Ea il va sustine pe Gianni Alemanno, din coalitia de dreapta "Il popolo della Libertŕ" fiind a doua pe Lista Civica pentru Alemanno Primar. Ramona Badescu spune ca a fost rugata sa candideze, atat din anturajul lui Rutelli ( PD, partidul de stanga), cat si din anturajul lui Alemanno (candidatul centrului- dreapta). Cunoscuta actrita spune ca-si propune sa le redea romanilor din Roma demnitatea si sa le impuna ziaristilor italieni sa nu-i mai confunde pe romani cu rromii.

Rep: Cum ati decis sa va depuneti candidatura?

Ramona Badescu: Am fost rugata sa candidez, atat din anturajul lui Rutelli ( PD, partidul de stanga condus de Veltroni, n. red), cat si din anturajul lui Alemanno (candidatul centrului- dreapta, PDL- Popolo della Libertŕ, condus de Silvio Berlusconi, n. red.). Am multi prieteni cu functii inalte in lumea politica din Italia, si din primaria Romei.

Lui Rutelli i-am raspuns ca decizia mea politica este departe de stanga, de comunism. Pentru ca provin dintr-o tara in care am trait un comunism extrem. O dictatura extrema de stanga, care a facut cel putin doua lucruri foarte grave. In primul rand ne-a luat libertatea de exprimare si in al doilea rand ne-a taiat spiritul de initiativa. A monopolizat si a uniformizat tot ceea ce exista. Pe de alta parte am ramas foarte surprinsa cand Veltroni a vorbit intr-un fel jignitor despre romani.

Imediat m-am dus la el la primarie si am incercat sa temperez oarecum situatia. Mai ales ca il cunosc pe Veltroni si imi parea rau ca a vorbit astfel despre conationalii mei. Daca am hotarat sa intru in politica o fac doar pentru romani. Sper sa pot rezolva ceva pentru numerosii romani de aici, a caror demnitate nu trebuie ponegrita. Dar daca romanii stau si muncesc, multumindu- se doar sa se planga- nu se va face nimic niciodata!

La Roma va fi o batalie dura la alegerile pentru primarie, intre Rutelli si Alemanno. Eu cred ca la nivel national va invinge coalitia de dreapta condusa de Berlusconi. Daca si la Roma administratia va fi de dreapta, atunci vom putea face mult mai multe fara sa avem “ bastoane intre roti” din partea stangii, ca sa folosesc o expresie italiana.

“Ma recunosc intr-o politica de centru-dreapta”

Rep: Partidele de dreapta au avut totusi adesea un discurs anti-imigrationist. Nu este in contradictie cu candidatura dvs?

Ramona Badescu: Eu sunt inscrisa pe Lista civica pentru Alemanno, care nu coincide cu lista partidului Alleanza Nazionale. Este alcatuita din persoane care sustin coalitia de dreapta -il Popolo della Libertŕ- PDL, condusa de Berlusconi. La Roma, il Popolo della Libertŕ a decis sa-l sprijine pe Gianni Alemanno pentru functia de primar.

Alleanza Nazionale este un partid de extrema dreapta, dar eu ma recunosc in politica de centru dreapta pe care o promoveaza coalitia PDL. Formatia lui Alemanno a avut a avut o importanta componenta anti- violenta. Roma este o capitala europeana, care a vut de-a face cu adesea cu problema violentei . Aici vin si multe persoane care nu respecta legea; nici legile bunei cuvinte si nici ale bunei cresteri.

Este o contradictie cu statutul ei de caput mundi. Dar eu cred in maturitatea si cultura Romei, a Italiei. Cred in primul rand in capacitatea de integrare a tuturor culturilor si popoarelor prezente in capitala. Sper din tot sufletul sa se poata schimba. Pe de alta parte eu vad lucrurile dintr-o perspectiva europeana viitoare. Nu cred ca vor mai exista romani, francezi sau italieni. Vor exista europeni de proveniente diferite.

Si acum suntem toti europeni, toti membri ai Europei unite. Deci trebuie sa avem aceleasi drepturi si disponibilitati. In primul rand trebuie sa fim tratati toti cu demnitate atat in Romania, cat si in Italia. Nu acccept ceea ce se intampla acum. Adica, sa ma intalnesc cu intelectuali, care in Romania erau ingineri, medici sau profesori, iar aici lucreaza ca zugravi sau in menaj, spaland pe jos.

Lucruri care nu sunt adecvate studiilor pe care le-au facut. Astfel de situatii trebuie sa dispara. Iar pentru a disparea, cred ca este necesara, in primul rand, o buna colaborare intre state. Statul de provenienta – Romania- sa faca in asa fel in cat romanii sa nu fie nevoiti sa evadeze intr-o alta tara pentru a trai mai bine, infruntand o integrare care nu este, de cele mai multe ori, usoara. Iar Italia sa le faciliteze integrarea.

“Vreau sa dau demnitate romanilor din Roma”

Rep: Ce isi propune Alemanno pentru romani daca va fi ales primar?

Ramona Badescu: Despre acest lucru se va sti mai bine cu ocazia prezentarii listelor si programelor. Eu vreau sa sustin ceea ce este legat efectiv de mine si ceea ce as putea face concret, urmand idealurile mele. idealurile lui Alemanno nu le pot exprima eu.

Dar Alemanno mi-a spus odata : Ramona, eu vrea sa dau demnitate cetatenilor Romei. Iar eu i-am raspuns: e foarte bine, pentru ca eu vreau sa dau demnitate romanilor.

“Le voi impune ziaristilor italieni sa nu mai confunde romanii cu rromii”

Rep: Alleanza Nazionale foloseste tonuri foarte dure la adresa rromilor, propunandu-si in program desfiintarea taberelor de nomazi. Daca discursul anti-rrom se va transforma intr-unul anti-romanesc, ce pozitie veti adopta?

Ramona Badescu: De 18 ani de cand am venit aici am o oarecare experienta ca cetatean al Italiei. In primul rand vreau sa impun jurnalistilor italieni, din ziare sau tv, sa specifice, de fiecare data, daca e vorba de romani, rromi, sau de rromi cu cetatenie romaneasca. Amintesc un caz recent din cotidianul Corriere della Sera. Era vorba despre cersetorii rromi din orasul Cremona. Se spunea ca preotii catolici din Cremona au interzis rromilor sa cerseasca in fata bisericilor. Continuand articolul, concluzia ziaristului a fost urmatoarea: in felul acesta, romanii nu vor mai cersi la Cremona! Citind respectivul articol, am ramas surprinsa.

Cred ca ziaristii nu sunt bine informati. Ei cred ca romani sunt rromi, pentru ca sunt doua cuvinte care au aceeasi forma. Voi incerca sa impun ziaristilor din Italia sa precizeze daca e vorba de rromi, si sa arate originea lor: jugoslava, albaneza, romana sau italiana. Pentru ca rromii sunt un popor de sine statator, cu limba si obiceiuri proprii, ba chiar au si tribunalul lor! E fundamental sa nu mai existe mereu confuzia romani- rromi.

Datorita confuziei create, majoritatea italienilor cred ca toti rromii sunt romani. Dar nu e asa. In Italia sunt 50 000 de rromi italieni. Dar sa nu generalizam nici aici. Exista delincventi rromi, asa cum exista si delincventi romani. A generaliza inseamna a distruge un popor.

“Am fost fluierata pe Rai Uno pentru ca am luat apararea romanilor”

Rep: Cum veti reusi sa-i convingeti pe ziaristii italieni sa-si respecte meseria?

Ramona Badescu: Ar fi obligatoriu pentru ei sa o faca. Cand dau informatii gresite, creaza mari daune si afecteaza imaginea unei tari intregi. E ca si cum am spune mereu, referindu-ne la italieni: mafioti, mafioti, mafioti. Nu se poate confunda un popor cu altul. Inseamna ca jurnalistii respctivi nu cunosc cultura noastra romaneasca. Voi incerca sa le explic lucrurile asa cum am facut-o mereu, de altfel... Si la Porta a Porta, pe Rai uno ( cel mai important talk show de actualitate din Peninsula, n.red) am luat apararea romanilor.

Am auzit atunci unele fluieraturi si remarci deplasate la adresa conationalilor mei, dar n-am tacut . Cred ca daca vrei sa cunosti romanii, trebuie sa cunosti Romania si traditiile noastre, cultura noastra.

“Spectacol cultural romanesc la Roma, amanat din cauza birocratiei si lipsei de bani”

Rep: Dar cine ar trebui sa promoveze, totusi, actiunile culturale, si din ce bani?

Ramona Badescu: Inca din octombrie, anul trecut am vorbit la Roma, cu primul ministru Tariceanu despre promovarea culturala a Romaniei.

Am propus sa se organizeze un mare spectacol cultural aici, sa aducem artisti din Romania. Sa se cante Balada lui Porumbescu, rapsodiile lui Enescu, melodiile Mariei Tanase. Mi s-a promis ca spectacolul va fi organizat in jur de 24 ianuarie. Dar s-au ivit multe probleme, in primul rand din cauza birocratiei. A intervenit si Ministerul Culturii prin domnul Iorgulescu. Am fost in Romania sa-mi continui demersurile.

Intre timp s-au marit si costurile, a fost nevoie de sponsorizari. Am gasit si sponsori italieni in Romania, care au, la randul lor, interesul sa fie prezentata o imagine buna a tarii noastre aici in Italia. Apoi a intervenit criza politica din Italia si am fost nevoiti sa renuntam pe moment. Cred ca vom reusit, totusi, sa organziam spectacolul la Roma, in jurul datei de 6 mai, dupa Pasti. In prezent eu organizez un alt spectacol cultural, aducand o trupa de muzicieni din Romania.

Dar este nevoie si de sustinerea autoritatilor romane si de cele la nivel european, de la Bruxelles. Pentru a infrunta o campanie electorala la Roma se stie ca este nevoie de sume importante de bani.

Rep: Pe ce sprijin sau fonduri contati in a va promova campania?

Ramona Badescu: Banii, se ajunge mereu la bani. Eu voi fi sustinuta de oamenii care-mi sunt alaturi. Am o echipa care ma sustine pentru ca mi-ar fi imposibil sa fac totul de una singura.

La urma urmei nu conteaza banii cheltuiti pentru o cauza buna. Dar pentru a ma intalni cu romanii mei, de exemplu, la Accademia di Romania din Roma, sau in zonele unde ei traiesc, nici o cheltuiala nu e excesiva.

“Nu candidez doar ca sa ma aflu in treaba”

Rep: Si cum le-ati apara interesele?

Ramona Badescu: Pe romani i-am sustinut pana acum si din afara politicii. Iar, la primarie sunt multe lucruri birocratice de rezolvat.

Sunt si chestiuni mai grave, cum ar fi bietii oameni care traiesc in baracile de pe malul Tibrului. Ei trebuie sa-si recapete demnitatea si sa aiba o locuinta in care sa traiasca in mod uman. Un alt punct important este siguranta, si in primul rand cea a femeilor. Nu ma refer doar la romance sau imigrante. Trebuie garantata siguranta si tuturor acelor femei care lucreaza. Mai ales romancele, care sunt foarte muncitoare.

Uneori, sunt singurele care isi sustin familile. Italienii trebuie convinsi sa-i ajute mai mult pe romani, mai ales ca romanii sunt unicul popor latin cu o prezenta atat de numeroasa, cei mai multi straini din Peninsula. Suntem fratii italienilor, trebuie sa fim respectati! Dar trebuie, la randul nostru, sa respectam si noi legile lor Nu doresc sa candidez doar ca sa ma aflu in treaba. Vreau sa candidez si, daca voi fi aleasa, imi voi face bine treaba pana la capat.

E foarte important ca, la alegerile europene din 2009, Romania si romanii sa aiba o participare importanta. Sa aratam ca Romania este o tara importanta, in care eu cred si ma straduiesc sa-i conving si pe ceilalti sa creada.

“Pentru a candida, am renuntat la aparitii in tv si la un film”

Rep: Si cu meseria dvs cum ramane pe timpul campaniei?

Ramona Badescu: Meseria mea imi da foarte multe satisfactii. Dar, de exemplu, acum nu mai pot participa la emisiuni tv. Pentru ca, fiind si candidata, ar constitui un mesaj electoral. De asemenea am renuntat si la un film pe care trebuia sa-l fac, tocmai pentru ca eu consider ca, acum, este mult mai important sa-mi sustin comunitatea. Dar eu nu mai am nevoie sa ma promovez pe mine insami. Sunt cunoscuta, stimata si iubita in Italia pentru ceea ce sunt. As vrea ca romanii sa fie priviti si stimati aici, asa cum ma privesc italienii pe mine.

Este o onoare pentru mine faptul ca am fost propusa a doua pe lista civica, adica pe un loc eligibil, dupa ex ministrul Antonio Guidi. Petru mine este si o dovada ca sunt stimata. De obicei primele trei persoane desemnate intra de drept in Consiliul primariei in cazul victoriei electorale.

“Politica este cateodata mai spectaculoasa decat un show”

Rep: In Italia sunteti o actrita apreciata si o cunoscuta show-girl. Politica poate fi privita si ca un fel de show, de spectacol?

Ramona Badescu: ( rade) In primul rand am decis sa ma prezint ca om, ca persoana. Si veau sa fiu cunoscuta mai ales prin intermediul valorilor pe care le reprezint. Vreau sa fiu sustinuta pentru ceea ce sunt, si nu pentru ca sunt o actrita. Chiar daca politica a devenit mult mai spectaculoasa decat spectacolul in sine. Cred ca, daca am privi intr-adevar politica drept un spectacol, atunci as vrea sa fie un show unde sa vina cat mai multa lume, sa aplaude la sfarsit si sa castigam cauza in care eu cred.

“Celalalt roman candidat la Primarie? Ii urez succes”

Rep: Gabriel Rusu, fost consilier la Primaria Romei, este pe o alta lista civica, si il sustine pe Rutelli…

Ramona Badescu: Da, l-am cunoscut pe Gabriel Rusu la o dezbatere organizata de Partidul romanilor din Italia. II urez mult succes. Nu e genul meu sa arunc cu noroi in concurenta, ca sa ies eu in evidenta. Imi place jocul leal. Spun doar ce voi face eu daca voi fi votata si aleasa.

Viata mea este transparenta. Iar ceea ce am facut am facut din dragoste si nu din interes. Imi pare rau ca majoritatea romanilor din Italia merg cu capul in jos, le e rusine ca sunt romani. Iar cine nu e de acord cu ceea ce am facut eu pana acum, sa nu ma voteze. Traim, multumind lui Dumnezeu, in libertate si democratie.

Rep: De ce credeti ca s-au inscris atat de putini roman pe listele electorale?

Ramona Badescu: Am tinut legatura in ultima vreme cu Partidul Identitatea Romaneasca. Giancarlo Germani, presedintele Partidului, mi-a spus ca romanii au avut mari probleme. Ei nu au fost deloc instiintati. Au existat si niste chestiuni birocratice. M-am interesat si ma interesez in continuare la primaria Romei de posibilitatea prelungirii termenului de inscriere. Stiu ca romanii ar putea continua inscrirerea la alegerile de pe 13 si 14 aprilie si dupa data indicata. Sper ca si pe ultima suta de metri romanii din Italia sa-si dea seama ca este nevoie sa voteze.

Pentru ca, oricum fac parte din societatea italiana, iar votand ei lupta pentru drepturile lor. Dupa cazul Mailat si alte episoade de cronica neagra , conationalii nostri au fost, din pacate, priviti cu suspiciune de catre italieni. Ceea ce a determinat ca multi dintre ei sa se simta jigniti in calitatea lor de romani. Cred ca romanii trebuie sa mearga la vot, mai ales avand in vedere ca acum am intrat in mod oficial in Uniunea Europeana.

Cred ca ar trebui sa vina la vot si sa ma sustina. Pentru ca daca eu ajung intr-o functie oficiala, as putea face mai mult decat ceea ce am facut pana acum pentru ei, vorbind tot timpul bine despre tara mea.