Joi, 13 martie 2008, se lanseaza in capitala Italiei al patrulea Raport statistic „Osservatorio Romano” (Observatorul Roman), cu privire la fenomenul imigrationist din Roma si hinterland - Provincia di Roma. Evenimentul este promovat de Caritas-Migrantes din Italia, in colaborare cu Camera de Comert, Primaria Romei si Provincia Romei. HotNews.ro a obtinut in avampremiera datele cu privire la prezenta romanilor din capitala Italiei.

In 2007, romanii isi mentin rolul de principali protagonisti ai Dosarului Statistic din Roma, ca si in editia trecuta din 2006.

Peste 60 000 de romani inscrisi la Evidenta populatiei din Roma

La 1 ianuarie 2007, in zona capitalei se inregistrau 431 000 de cetateni straini cu acte in regula, provenind din 181 de tari. Dintre ei, doar 330 147 rezulta inscrisi la Anagrafe - Evidenta Populatiei. Romanii sunt pe primul loc ca numar de inscrieri, cu 62 020 de prezente. A doua comunitate ca numar de prezente este cea filipineza.

De subliniat faptul ca numarul romanilor cu acte in regula este mult mai consistent, dar multi dintre conationalii nostri, desi locuiesc si muncesc in capitala Italiei, nu intrunesc conditiile necesare inscrierii la primarii. Cauza este in primul rand dificultatea de a demonstra disponibilitatea unei locuinte.

Raportul mai arata ca, in ultimul an, numarul romanilor din capitala Italiei a crescut cu 16,4 %. Comparativ cu anul 2003, prezenta romanilor s-a dublat. Iata cifrele comparative: 1 ianuarie 2007 – 62. 020 de romani la Roma; in 2005 – 53. 297; in 2004 – 45.144; in 2003 - 29.747.

Romanii prefera sa traiasca in orasele din hinterlandul Romei

Spre deosebire de alte grupuri nationale, care sunt concentrate mai ales in centrul urban al Romei, comunitatea de romani este prezenta in capitala Italiei in procent de numai 50,6%. Adica sunt 31 918 cetateni romani inscrisi la Evidenta populatiei. Comparativ, 96% dintre filipinezi locuiesc in Roma.

In capitala Italiei, romanii inregistreaza o crestere anuala de 3 590 de prezente, adica 12,7 %. Ceilalti romani au ales sa traiasca in orase mai mici din hinterlandul Romei, cum ar fi: Guidonia, Fiumicino, Tivoli, Velletri, Pomezia, Civitavecchia, datorita costurilor mai reduse ale locuintelor.

Raportul „Osservatorio Romano” pune in evidenta si faptul ca prezenta romaneaca tinde sa se stabilizeze, proces care „ ar fi gresit sa-l incadram intr-o optica a ordinii si sigurantei publice, cum din pacate s-a riscat dupa asasinarea Giovannei Reggiani, principalul acuzat fiind un roman de etnie rroma”.

Pe primul loc la angajari si la firme proprii

Potrivit Raportului, romanii sunt primul grup national si in domeniul muncii. Suntem primii, nu numai ca numar de muncitori cu acte in regula, dar si ca numar de angajari anuale. Astfel, in 2006 s-au angajat cu contract de munca 15.199 de romani, mult deasupra filipinezilor, care ocupa a doua pozitie, cu putin mai mult de 3 000 de angajari.

Romanii sunt pe primul loc si ca numar de intreprinzatori. Conform datelor Camerei de Comert - Union Camere, in regiunea Lazio, la 30 iunie 2007 erau 14.227 patroni cu cetatenie straina, din care 4700 asociati. Dintre ei, romanii sunt pe primul loc, cu 2 272 de patroni. Sunt urmati de cei din Bangladesh si cei din China.

In capitala, cresterea anuala a numarului de intreprinzatori imigranti atins 9 %, dar pentru cateva comunitati cresterea este aproape dubla. Romanii au inregistrat astfel o crestere de 17,7% urmati la distanta de imigrantii din Bangladesh si Albania.

77,2 % din firmele romanesti sunt in domeniul constructiilor

In constructii, se arata in Raport, cele mai active comunitati sunt cele din Europa de Est, in special romanii care sunt „adevaratii protagonisti cu 77,2% din totalul firmelor care opereaza la Roma”. Ei sunt urmati de polonezi cu 73, 4 la suta.

Sunt evidente asocierile intre nationalitati si sectoare de lucru. Se poate vorbi despre o adevarata vocatie economica si culturala a fiecarui grup national, iar romanii se orienteaza spre constructii.

Cei mai multi elevi romani, in ciclul primar

In capitala Italiei sunt 25.868 de copii straini inscrisi in scoli. Majoritatea elevilor romani – 51 % invata insa in scoli din hinterlandul Romei, spre deosebire de alte nationalitati, de exemplu filipinezii, cu 97,1% din elevi in scolile din centrul urban. Cei mai multi din elevii romanii sunt inscrisi in ciclul primar, unde reprezinta 37,9 % din totalul strainilor. Cei mai putini sunt inscrisi la gimnaziu si liceu, adica 26,9 %, din totalul elevilor imigranti.