De la 1 martie, nu mai e de gluma pentru soferii germani. Cine nu are „placheta de particule“, lipita pe parbriz, trebuie sa ocoleasca centrele multor orase din Germania, unde s-au circumscris deja zonele cu protectie de mediu. Placheta e pasaport pentru zonele verzi, in general centrele oraselor, in care poluarea e extrem de ridicata. Cine n-o are lasa masina la periferie si ia tramvaiul sau scoate cinci-sase sute de euro din buzunar, pentru un filtru DPF. Regula e valabila si pentru turisti, amenda e de 40 de euro si 1 punct in registrul auto.

Filtrul de particule

Reglementarea de mediu referitoare la controlul emisiei de particule fine a intrat in vigoare in Germania acum un an. Centrul orasului e deja protejat in Berlin, Hanovra si Koln, iar de la 1 martie 2008 masura va intra in vigoare si in alte orase, mai mari sau mai mici - Dusseldorf, Mannheim, Stuttgart sau Reutlingen.

La 1 ianuarie 2009 li se vor alatura Munchen, Karlsruhe, Freiburg, Heidelberg si multe alte orase, ale caror centre vor fi tabu pentru automobilele cu tehnica de esapare a gazelor invechita.

Sunt vizate in special motoarele cu alimentare pe motorina si care n-au filtru de particule. Acesta, numit si filtrul Diesel, „nu se schimba la revizii, este fara intretinere, se auto-regenereaza printr-un ciclu special de injectie, care creste temperatura in el si arde particulele absorbite“, spune un specialist.

Mai putin praf in gat

Prin delimitarea acestor zone verzi cu panouri ce restrictioneaza accesul unor masini se urmareste reducerea poluarii din aer, in mare parte cauzata de emsiunile de praf fin si gaze de ardere auto.

Praful poluant din aer, care se are in vedere, este format din particule atat de mici, incat trece nestingherit prin nas si caile respiratorii, ajungand direct in plamani. Medicii il considera o cauza importanta in declansarea astmei sau cancerului. Un studiu al Uniunii Europene a apreciat ca, in Germania, inhalarea prafului fin din atmosfera cauzeaza anual moartea a circa 65.000 de oameni.

Norma UE, valabila in Germania din 2005, spune ca limita acceptabila de praf fin din aer nu poate fi depasita decat pe parcursul a 35 de zile dintr-un an calendaristic.

Limitarea tranzitului de mare tonaj pe anumite strazi centrale, ca si masurile de igiena stradala din zonele puternic circulate, n-au dus la rezolvarea problemei. Prin urmare, s-a trecut la masuri drastice de protectie a mediului, cum este si cea a plachetarii automobilelor si restrictia accesului lor in zonele puternic poluate.

Ce placheta primeste masina mea?

Ce placheta primeste fiecare masina nu poti afla decat informativ la service-urile auto. Acestea nu sunt autorizate sa acorde placheta, te trimit la TUV, DEKRA, sau alte institutii autorizate sa emita taloane de circulatie, precum si acest liber de mediu in circulatia auto.

La TUV, cu talonul masinii, care dovedeste in ce marja de poluare te inscrii, esti inregistrat si primesti placheta aferenta (verde, galbena sau rosie), pe 5 euro. La DEKRA, pe 6. Momentan, pretul plachetei in Germania variaza intre 5 si 10 euro si se acorda unui autovehicul pe timp nelimitat.

Problema cea mare e mai putin la automobilele pe benzina, considerate mai putin poluante, cat la cele pe motorina. Insa, chiar si masinile mai vechi, dotate cu catalizator si filtru de particule, pot primi placheta de libera trecere.

Bagi o data mana mai adanc in buzunar, peste 1.000 de euro pentru dotarea cu aditionalele de mediu, insa iti scade impozitul auto si poti sa circuli peste tot. Automobilele fara catalizator si fara filtru PDF nu primesc placheta, deci poti face cu ele ture prin padure sau sa le dai la fier vechi.

Masinile cu grad de poluare 4 primesc placheta verde. Aici se inscriu automobilele pe benzina cu catalizator normat, ca si cele pe gaz, curent electric, biocombustibil, sau cele Diesel din grupa Euro4. Celelate Diesel, normate Euro2 sau Euro3, primesc placheta rosie, respectiv galbena.

Pe site-ul ADAC se detaliaza si sub forma de tabel (unde nu trebuie sa stii multa germana) „cheile“ de pe taloanele auto si in ce plachetare se inscriu diversele tipuri de masini (importante fiind ultimele doua cifre din codificarea de pe talon. De exemplu, la Schlusselnummer 010230, un automobil pe benzina, productie 2000, primeste placheta verde.

Regula si pentru turisti

Reglementarea e valabila, in Germania, si pentru turisti sau masinile inregistrate in strainatate. Pana acum, dintre acestea sunt exceptate de la regula doar salvarile, masinile agricole, motocicletele si unele oldtimere sau automobile, la care se dovedeste ca montarea filtrului de particule e imposibila din punct de vedere tehnic (masina) sau financiar (posesor).

Amenda pentru circulatia in zonele verzi - centrele oraselor delimitate prin panouri de circulatie specifice- e de 40 de euro si 1 punct in registrul central de la Flensburg. Controalele au inceput deja, politia din marile orase e pe faza. Nu doar in Germania, ci in 70 de mari centre urbane din Europa s-au instituit aceste zone protejate de poluarea cu praf fin.

Exista insa solutii si facilitati fiscale: cine nu indeplineste macar norma Euro2 (placheta rosie), poate sa-si „amenajeze“ motorul. Costurile, care variaza in functie de capacitatea cilindrica, sunt amortizate in cativa ani.

De exemplu, statul german recompenseaza amenajarea unui autovehicul pe motorina la cerintele de mediu cu 330 de euro. In plus, posesorul acestuia economiseste impozitul punitiv de 1,20 euro pe 100 cmc capacitate cilindrica.