Doina Matei, tanara care a ucis-o pe Vanessa Russo cu o umbrela pe 26 aprilie 2007 in metroul de la Roma, a scris unei ziariste italience povestind versiunea ei asupra acelei zilei. Fragmente din scrisorile Doinei au fost publicate pentru prima oara in cotidianul La Stampa, pe 22 februarie, si au declansat noi polemici legate de cazul Vanessei Russo. HotNews.ro este in posesia fragmentelor din scrisorile Doinei si a realizat un interviu cu Flavia Amabile, ziarista careia romanca i se confeseaza.

“Draga Flavia, iti multumesc pentru ca mi-ai permis sa-ti scriu. In situatia mea putini sunt cei care au curajul sa ma ajute si lucrul acesta ma doare cel mai tare. Nu stiu daca pot explica ceea ce simt inauntrul meu in acest moment, sunt distrusa, ma simt abandonata chiar de catre mine insami”. Asa isi incepe scrisoarea Doina Matei, adresandu-se Flaviei Amabile, ziarista a cotidianului La Stampa.

Doina Matei primeste in inchisoarea Rebbibia zeci de scrisori de incurajare de la italieni

Pentru inceput, Doina i-a scris Flaviei doua scrisori de 4 pagini fiecare, cu un scris marunt si ordonat. Scrisorile sunt in italiana, intr-o limba in care Doina se straduieste sa scrie corect. Romanca povesteste viata ei in inchisoare si gandurile care o framanta in fiecare zi. Se trezeste la 6,30 dimineata si apoi se duce sa faca curatenie in birourile cazarmii.

Este o munca pe care si-a ales-o chiar ea: “imi place munca aceasta, pentru ca imi ocupa timpul, si nu mai vad cateva ore gratiile care inconjoara viata persoanelor care se afla ca si mine aici”. Dupa ce a terminat curatenia, Doina se uita la televizor sau citeste carti de povesti in biblioteca inchisorii. Raspunde la zecile de scrisori primite de la italieni din toata tara.

“Scrisorile pe care le-am primit in primele luni mi-au dat puterea sa merg inainte, sunt scrisori de incurajare, de ajutor moral si oameni care care vor sa-i ajute pe copiii mei cu bani”. Apoi Doina scrie ca se gandeste mereu la victima Vanessa Russo si la copiii ei din Romania. Spune a sosit in Italia in luna februarie 2007 sa adune bani pentru copiii lasati in tara, “un ultim pas spre fericirea copiilor mei, dar destinul acelei fericiri s-a oprit pe 26 aprilie, cand m-am aflat in situatia nepotrivita, la momentul nepotrivit”

Flavia Amabile: “Am fost criticata pentru ca am descris latura umana a Doinei”

Corespondenta dintre Flavia Amabile si Doina Matei a inceput dupa ce romanca a citit un articol publicat de jurnalista italiana. Flavia Amabile i l-a trimis in inchisoare printr-o deputata italiana care s-a dus sa o viziteze pe Doina. In acel articol, Flavia Amabile povesteşte pentru prima oara omorul cu umbrela din metroul de la Roma si dintr-un alt punct de vedere. Acela al Doinei Matei.

Jurnalista italiana descrie personalitatea Doinei, considerand romanca drept victima a unei situatii pe care nu a cautat-o, victima a unei fatalitati. O tanara care facea o munca nepotrivita (presa din Italia o numeste prostituata), dar venise in Peninsula pentru a-si putea intretine copii. Din articol reiese pentru prima oara in mass-media italiana o latura umana a Doinei.

E un material in contradictie cu majoritatea articolelor aparute in acele zile, cand toate ziarele si telejurnalele o prezentat-o pe Doina Matei “drept monstrul din metrou” care a ucis in mod sadic o italianca.

“Da, a fost un articol in contradictie cu tot ce spunea presa in acele zile”, ne spune Flavia Amabile. “In plus, a suscitat numeroase polemici. Am fost acuzata ca am ucis-o pe Vanessa din nou si ca am scris lucruri care nu trebuiau scrise in acel moment. Acuzatiile le-am primit peste tot, au existat comentarii foarte dure la adresa mea”.

HotNews: Cum ati primit avalansa de comentarii negative?

Flavia Amabile: Din punct de vedere uman dar si profesional, am datoria sa prezint toate versiunile posibile si toate aspectele adevarului. Chiar daca e vorba de o persoana care in realitate a omorat pe cineva si trebuie judecata si condamnata. Daca in acea situatie tragica este ceva de descoperit, e de datoria mea sa descoper si sa povestesc. Judecatile si comentariile le las pe seama altora. Apoi fiecare este liber sa creada ceea ce vrea, eu consider ca mi-am facut datoria.

Un tanar arhitect din Roma o viziteaza in inchisoare

HotNews.ro: Ce impresie v-au facut scrisorile Doinei?

F.A. Mi-au confirmat prima impresie pe care am avut-o despre ea. Ceea ce am banuit dinainte, cand am scris primul articol. Poate ca e adevarat tot ce s-a spus, dar sunt adevarate si alte lucruri. Deci e adevarat ca ea a omorat o persoana, e adevarat ca trebuie pedepsita, e adevarat ca trebuie sa stea in inchisoare pentru un timp.

Dar, in acelasi timp, e adevarat ca Doina nu facut o crima cu premeditare. Pentru mine, criminal este cine fura, cine ucide vrand sa ucida. Repet, pentru mine, Doina este o victima. Trebuie sa plateasca. Dar eu vreau sa am dreptul sa povestesc si partea ei de adevar.

Doina scrie mult mai multe scrisori in inchisoare, pe care mi le-a aratat si mi-a dat permisiunea sa le citesc. Este vorba, de exemplu, de corespondenta cu un tanar arhitect din Roma, cu care a devenit buna prietena. Si el citise povestea Doinei si a decis sa-i scrie. Acum chiar merge deseori in inchisoare sa o viziteze. Doina mi-a aratat si mie acele scrisori.

HotNews.ro: Credeti ca Doina este nevinovata?

F.A. Nu, nu cred ca este nevinovata! Dar in acelasi timp cred ca este o victima. Se gaseste intr-o situatie pe care nu si-a dorit-o. Insa nu nu e tipul de persoana care merge pe strada sa omoare lumea. A fost implicata intr-o cearta intamplator, intr-o zi ca oricare alta. Si umbrela a ajuns unde a ajuns… cel putin asa imi povesteste.

Iar eu, din punctul meu de vedere, o cred. In cadrul unui conflict, lucrurile pot lua si o directie tragica. Sentinta a fost de omor involuntar, pe motive neintemeiate. Dar judecatorii au stabilit ca a fost folosit un grad excesiv de violenta. O alta circumstanta agravanta e ca a fugit de la locul faptei. Daca ar fi ramas, ar fi primit o pedeapsa mai usoara.

S-a stabilit, de asemenea, ca Doina nu parea a avea remuscari in momentul arestarii. De acest lucru nu am vorbit cu ea. Doina se considera o victima, cu siguranta. O victima a injustitiei. Ea traia intr-un anumit mod, acum se gaseste intr-o situatie diferita. Mai mult decat orice, ii lipsesc copiii.

HotNews.ro: Stand in Italia nu era oricum departe de copiii ei?

F.A. Nu, pentru ca ea obisnuia sa mearga des in Romania sa-i viziteze. Se intorcea acasa la fiecare 3 luni. Si unicul ei gand, acum, in inchisoare, este sa se intoarca alaturi de fiii ei.

In mass media italiana, “ordinele care vin de sus pot fi diferite”

HotNews.Ro: In alta ordine de idei, cum vi se pare ca sunt tratati romanii in presa italiana, mai ales in urma cazului Mailat?

F.A.: Cazul Mailat este complet diferit. Un barbat care este un criminal. Un barbat care a oprit o femeie pe strada, a jefuit-o si probabil a si violat-o. Nu a existat o cearta. Intr-adevar, a fost o mare confuzie in presa din Italia. Dar nu atat din partea presei, cat din partea celor care comentau si din partea unor anumiti politicieni. Nu mi se pare ca am citit generalizari la adresa romanilor din partea presei, dar poate ma insel.

Dar anumiti politicieni au instrumentalizat episodul si anumite fapte de cronica neagra, pentru a agita sentimente de xenofobie. Personal, nu mi se pare ca din partea mass media a fost alimentata o confuzie, mai ales ca a fost explicat si faptul ca persoana provenea dintr-o anumita etnie. Aici se stie ca romanii sunt un popor de oameni muncitori. Fiecare italian cunoaste cel putin un roman care munceste cinstit si bine. Ar fi cu adevarat nedrept sa culpabilizam poporul roman.

HotNews: Ce parere aveti de alti colegi ziaristi care distorsionat episoadele legate de romani?

F.A: Eu nu ii judec pe colegii mei. Apoi, in meseria de ziarist, variabilele sunt numeroase. Nu toti pot sa aiba o anumita sensibilitate fata de situatii specifice. Ordinele care vin de sus pot fi diferite. Eu, ca ziarist pot decide, dar intr-o maniera limitata.

Pot propune ceva care dupa parerea mea merita sa fie scris, dar apoi este cineva mai sus decat mine, un sef, care spune: da, asta este bine, se poate publica. Ceea ce am notat in acea perioada si mi s-a parut foarte semnificativ era un alt fapt. De obicei, cand se intampla asfel de lucruri in Italia, sunt multi parlamentari care decid sa mearga in inchisori sa viziteze protagonistii episoadelor. E un mod de a cunoaste situatiile respective. In cazul Doinei, nimeni nu voia sa se duca, in afara deputatei de care am vorbit.

Doina Matei a fost condamnata pe data de 17 decembrie 2007, in prima instanta, la 16 ani pentru omor involuntar. Daca sentinta va fi confirmata, va iesi din inchisoare la varsta de 37 de ani.

Flavia Amabile este ziarista a cotidianului La Stampa si scriitoare. A publicat numeroase carti: Siria, Iordan si Liban; In calatorie cu Kipling; Vietnam si Cambogia; Baronii din Alep; Ultimii.