Bursa locurilor de munca pentru romanii din Roma, desfasurata sambata in capitala Italiei, a adunat aproximativ 800 de conationali, in timp ce numarul joburilor oferite a fost de aproximativ 1.000. Romanii din Italia nu au fost foarte impresionati de strategia Guvernului de a-i aduce acasa, declarandu-se nemultumiti de salariile oferite de firmele romanesti de constructii.

La bursa locurilor de munca pentru Romania au venit si firme italiene

Andrea Petrillo, director comercial la o firma de instalatii din Napoli: “De la ora 10 si pana la ora 12 am selectionat peste 30 de cereri si telefoane. Persoanele care au depus cererea vor fi mai apoi contactate de firma noastra in Romania si li se va cere un curriculum vitae. Avem nevoie de 60 de oameni in prezent. Gasim si in Romania persoane interesate, dar nu sunt calificate.”

Daniel Grigoriu, sindicalist in Italia: “Firmele pe care le vad azi aici sunt la stadiul de proiect de oferta”

Daniel Grigoriu, functionar in sindicatul Fillea CGIL din Roma, a vorbit pentru HotNews.ro despre problemele intampinate de romanii din Peninsula: “Reprezint cel mai mare sindicat din Italia. Evenimentul de azi este o initiativa buna din partea Ministerului Muncii din Romania. Problemele muncitorilor romani din Italia sunt numeroase. De cateva luni nu se mai gaseste usor un loc de munca in Italia. Apoi este si problema locuintei. Multi din romani au acasa familii care se destrama.

"Si situatia economica din Italia s-a inrautatit. Romanii sunt cateodata exploatati chiar de catre conationalii lor. Viata noastra in Italia este mai grea acum decat in anii trecuti. Un roman in constructii castiga de la 35 pana la 60 de euro, unii chiar la negru. La sindicatul nostru regional vin sa se adreseaza zilnic peste 30 de romani cu diverse probleme. Cifrele sunt insa mult mai mari, la nivel national, cu sute de semnalari zilnice", a adaugat Grigoriu.

Care ar fi conditiile pentru care un muncitor din constructii s-ar intoarce in Romania? "In primul rand seriozitatea angajatorului", spune Grigoriu. "Deocamdata, firmele pe care le vad azi aici sunt la stadiul de proiect de oferta. Pana la concretizarea contractului mai este. Acum vad ca muncitorii analizeaza cu atentie ofertele, care sunt cat de cat satisfacatoare. Vom vedea cu ce rezultat. E un examen serios si pentru Ministerul Muncii. Un mesaj pentru muncitorii romani din Peninsula: fiti atenti la ceea ce semnati. Este un lucru valabil aici in Italia, in Romania si peste tot. Un contract inainte de a fi semnat trebuie analizat si in clauzele prevazute.”

“As dori sa fiu ajutat sa-mi deschid propria afacere”

Ionel V. venit cu fiul si cativa prieteni la bursa locurilor de munca si a depus cerere la cateva firme. Este parchetar si ar fi interesat sa-si creeze o echipa in Romania. Aici castiga 1300-1400 pe luna.

“Sunt in Italia din 1996 si m-as intoarce acasa pentru un salariu de minim 600 de euro pe luna. Ne-am intoarce cu familia, am fiul si sotia aici, care lucreaza. Dar din 1996 am lucrat la negru aici, iar in Romania am doar 14 ani pe cartea de munca. Peste 20 de ani voi avea 60 si la ce pensie pot spera, doar cu 14 ani lucrati? In Romania as lucra cu cei din familie si o echipa. Dar vreau sa stiu conditiile clare pentru care pot sa ma intorc: ori sa fiu angajat cu acte in regula, ori sa fiu ajutat sa-mi deschid propria firma. Asa cum fac si italienii aici, isi deschid o firma in familie si se descurca, in 3-4 persoane fac multe lucrari.”

Ionel transmite un mesaj guvernantilor din Romania: “Daca aveti cu adevarat nevoie de noi, faceti o oferta serioasa si noi ne intoarcem. Eu am in Romania apartament si masina, m-as intoarce cu cea mai mare placere.”

Ministrul Paul Pacuraru: “Vorba e vorba, dr proba e proba”

Paul Pacuraru, ministrul Muncii, a raspuns catorva intrebari ale corespondentului HotNews.ro:

- In cat timp s-ar putea concretiza contractele pentru locurile de munca puse la dispozitie azi?

- Depinde de angajatori. Cei mai multi dintre muncitorii romani si-au dat numarul de telefon, au lasat datele. S-au prezentat pana acum (ora 13,00 n.red) circa 500 de cereri. Se va face o baza de date. Si vom trece la urmatorul pas. Adica sa vina o comisie incoace si sa-i contacteze pe cei care au depus cererea. Si sa faca o proba de lucru, pentru ca vorba-i vorba dar proba e proba. Vor vedea daca declaratiile lor privind calificarea sunt reale.

- Cat timp vor dura probele?

- Cu cat firmele au nevoie mai repede de muncitori, cu atat se va realiza mai repede si proba. Vor veni, vor face probele de lucru si vor organiza si transportul pentru cei selectionati.

- Vor mai fi astfel de burse?

- Vom relua initiativa la Torino si la Milano si vom merge si in Spagna si oriunde este o comunitate romaneasca importanta, in care exista disponibilitate de intoarcere. Au venit persoane aici care lucrau cu 2400 de euro pe luna. E greu de crezut ca o persoana care castia atat de mult aici se va intoarce in tara. Dar o persoana care lucreaza la 1200, 1300 de euro lunar, are de platit chiria, masa si are alte cheltuieli. Trebuie de vazut in termeni simpli si concreti daca nu este mai bine sa vina in Romania.

“Sa se acceseze fonduri europene pentru incadrarea in munca a romanilor”

Gabriel Rusu, expert pe probleme de imigratie in cadrul comisiei pentru straini a ministerului italian al Solidaritatii Sociale, ne-a declarat: “Cred ca ar fi util ca aceasta initiatiava sa se organizeze si in Romania, sau mai ales in Romania. Pentru ca muncitorii de acolo nu au locuri de munca. Altfel nu s-ar explica de ce multi inca emigreaza, in Italia sau in Spania. Sa faca o asemena initiativa si in tara, mai ales daca sunt locuri de munca bine retribuite".

“Nu am prea vazut patroni romani”

Daniel Fetcu, 26 ani, din Botosani: “Aici castig 1500 de euro pe luna, lucrand in constructii. Ma pricep la zidarie si instalatii. Sunt de 6 ani in Italia si am lucrat aproape tot timpul. Toti romanii, vrem sa ne intoarcem in Romania, mai devreme sau mai tarziu. Am vorbit cu angajatorii veniti aici, dar nu am gasit nimic credibil. Nici una din ofertele facute nu m-a incantat. Salariile care mi s-au oferit azi? Mi s-au oferit 700 de euro pe luna. Dar ce faci cu 700 de euro in Romania? M-as intoarce pentru minim 1000 de euro la calificarea mea.

"Oricum, m-as intoarce si azi daca s-ar oferi un salariu mai bun, o viata mai buna. Iar daca lucrurile nu vor mai merge bine nici in Italia, sunt gata sa ma duc mai departe, poate in Anglia, poate in Austria. Cam toti muncitorii care au venit si cu care am vorbit, sunt de parerea mea: salarii prea mici. Politica e buna, credibilitatea lipseste. Am fost in Romania in vacanta, stiu ca lipseste forta de munca. Dar daca nu se plateste bine, nimeni nu vrea sa ramana. Patronii romani aici - nu i-am prea vazut. Dar toti patronii vor acelasi lucru: munca multa, bani putini", incheie Daniel Fetcu

Vasile Stanila, 49 de ani, din Ramnicu Valcea, sofer in Romania timp de 18 ani , lucreaza in Italia in domeniul constructiilor, castigand circa 1200 de euro lunar: “Noi vrem sa ne intoarcem, dar la ora actuala in Romania suntem inca la cal, la magar la caruta. Aici, in Italia, au, la fiecare 2000 de metri patrati - un tractor. La noi - sute de hectare si nu au tractoare. Nu se acorda credite, nu se acorda nici un fel de facilitate. Azi, patronatul din Romania a venit sa se intereseze cam cat am cere noi. Iar noi am venit sa ne interesam ce vreau dumnealor.

Dintre cele o suta de persoane sau cat au venit azi, nu cred sa se intoarca unul sau doi. Si aceia s-ar putea sa fie pacaliti. Sunt slabe ofertele, nu se intoarce nimeni. Eu as vrea sa ma intorc, dar banii vorbesc. Toata lumea a venit in Italia pentru bani. Am o fata studenta si un baiat in liceu, nu vreau sa moara de foame. De asta am venit aici, sa le asigur lor un viitor, de asta ma chinui eu in strainatate.

Din pacate, noi muncim in Italia sa platim datoriile din Romania. Toti romanii de aici suntem in aceeasi situatie. Domnului ministru i-as spune ca ar trebui sa se gandeasca mai bine la oferta, sa-i determine cumva pe patroni sa creasca salariile. Sa se creeze conditii, facilitati, atat pentru angajatori cat si pentru angajati. Aici spre exemplu, un roman cu acte in regula angajat de trei luni are dreptul la un credit. In Romania - nu stiu sa aiba.”

Alti muncitorii romani se plang de asemenea de costul vietii din tara: “la Roma cumpar carne cu 2,5 euro la kilogram, iar uleiul la 80 de centi. In Romania, un litru de ulei costa 2 euro. Azi ni s-au facut multe promisiuni, dar nici promisiunile nu par interesante”, ne marturiseste Aurel C., din Vrancea.

Gheorghe L., dintr-un sat de langa Bacau, adauga: “A fost util sa vad ce oferta este, dar ar fi trebuit sa fie mai multe firme. Erau si multi reprezentanti de la Fortele de Munca. Am lasat datele si numarul de telefon. Din pacate majoritatea firmelor sunt din Bucuresti, Arad, Oradea, nici una de pe langa Bacau. Dar am gasit o firma care deschide filiala in Bacau si ofera cam 800 de euro pe luna pentru un electrician. Vom pune mana de la mana mai multi muncitori sa luam o masina si sa facem naveta pana la Bacau. In tara oricum am decis sa ma intorc anul acesta”.