Doi hoţi români care au forat prin ziduri pentru a da lovitura la un magazin de bijuterii din centrul Londrei sub acoperirea unui maraton care se desfăşura în apropiere au fost condamnaţi la şase ani de închisoare fiecare pentru furtul în valoare de 300.000 de lire sterline, relatează marţi agenția Press Association, preluată de Agerpres.

Magazin bijuterii LondraFoto: georgeattenborough.com

Florin-Cristian Neagu, de 46 de ani, şi Sorin Munteanu, de 44 de ani, au fost găsiţi vinovaţi de comiterea furtului „sofisticat şi îndrăzneţ” de la magazinul George Attenborough & Son Jewellers din centrul Londrei.

Cei doi împreună cu un asociat, Nicolae Sisca, care a recunoscut şi el fapta anterior, au comis furtul în wekendul din 23-24 martie, anul trecut.

Juraţii de la Curtea coroanei din Southwark au avut nevoie de doar 32 de minute pentru a-i condamna pe Neagu şi Munteanu, după ce procurorul Philip Stott a spus că există „dovezi copleşitoare” privind vinovăţia lor.

Când a dat sentinţa, judecătorul Jo Boothby a spus că cei doi români au venit în Marea Britanie, cu un „profesionalism considerabil”.

„Aţi venit ca o echipă, nu am nicio îndoială, având deja luată decizia că veţi ataca George Attenborough and Son. În februarie aţi cumpărat o maşină şi aţi închiriat un apartament în Stratford. În martie aţi efectuat vizite de recunoaştere pe Fleet Street pentru a vă plănui jaful. A fost un jaf de foarte mare valoare, de aur şi bijuterii”, a mai spus judecătorul.

„Aţi acoperit camerele de supraveghere şi aţi petrecut două zile şi două nopţi croindu-vă drum spre magazin şi provocând pagube semnificative. După aceea aţi părăsit în grabă ţara şi v-aţi întors în România, unde probabil aţi pasat bijuteriile altcuiva”, a mai spus judecătorul.

Potrivit rechizitoriului, cei doi au încercat mai întâi să ajungă în magazinul de bijuterii pe 23 martie, dar din greşeală au forat prin perete într-un magazin de pariuri din vecinătate.

Juraţilor li s-au arătat imagini cu unul dintre bărbaţi, despre care se crede că era Sisca, tărându-se înăuntru prin gaura din zid şi apoi uitându-se prin casa de pariuri, înainte de a se întoarce înapoi.

De asemenea, juraţii au putut vedea imagini cu Munteanu în timp ce acoperea camera de supraveghere cu o substanţă.

A doua zi a furtului, 24 martie, a coincis cu ziua unui semimaraton la Londra, pe care românii l-au folosit în avantajul lor.

Grupul a furat bijuterii în valoare de 298.987 de lire sterline şi a încercat să spargă şi seiful magazinului, în care se aflau obiecte estimate la 400.000 de lire sterline.

În timpul furtului, Neagu a stat nu mai puţin de opt ore în afara magazinului pentru a da alarma în caz de probleme, în timp ce Munteanu a operat în interior împreună cu Sisca.

Neagu şi Munteanu au fugit din Marea Britanie în 48 de ore de la furt, dar au fost arestaţi în România şi extrădaţi înapoi în Regatul Unit anul trecut.

Bijuteriile care au fost furate nu au fost recuperate. Cei doi români vor fi vizaţi acum de o procedură de confiscare pentru recuperarea prejudiciului, pe 24 iulie, mai scrie Press Association.