Membrii asociatiilor de romani din Italia au discutat marti cu noul ambasador, Razvan Victor Rusu, despre problemele comunitatii. La intalnire au participat reprezentanti ai diasporei din Italia, printre care asociatiile: ARI ( Asociatia Romanilor din Italia), Vocea Romanilor, Romania- Italia pentru integrare si Dezvoltare, IRFI onlus, PIR- Partidul Romanilor din Italia. Au fost prezenti, de asemenea, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane si Romano- Catolice.

Ambasadorul Rusu a solicitat sprijin din partea asociatiilor pentru promovarea noului proiect de atragere in tara a muncitorilor romani, prin bursa locurilor de munca ce va avea loc pe data de 23 februarie.

Reprezentantii asociatiilor au atras atentia noului ambasador asupra problemelor si urgentelor pe care romanii din Peninsula le au de infruntat.

“Inainte de a-i repatria pe romanii din Italia, ar fi bine sa fie diminuat fluxul celor care pleaca din tara”

Gabriel Rusu, expert pe probleme de imigratie din cadrul Comisiei pentru straini a Ministerului italian al solidaritatii sociale, a ridicat problema fluxului crescut de romani. El a avertizat: “inainte de a-i repatria pe romanii din Italia, ar fi bine sa fie diminuat fluxul celor care pleaca din tara.”

Prezentarea listei cu propuneri pentru sediile de vot 3-4 luni inainte

Giancarlo Germani, presedintele Partidului Identitatea Romaneasca, ne-a declarat: “in legatura cu situatia tragica a cadavrelor abandonate in morgile din Italia, Razvan Rusu ne-a promis ca se va interesa de cazurile semnalate. Dar sunt putine sanse sa fie alocate fonduri publice pentru repatrierea corpurilor. Am discutat si despre asigurarea sediilor de vot la urmatoarele alegeri. Ambasadorul Rusu a cerut sa fie informat cu circa 3-4 luni inainte de scrutin de propunerile pentru noile sedii de vot, care ar putea fi chiar in incinta primariilor italiene.”

Munca la negru, principala problema a romanilor din Italia

Eugen Terteleac, presedinte ARI, ne-a prezentat succint intalnirea de ieri: “a fost prima noastra intalnire cu noul ambasador. Excelenta sa mi s-a parut o persoana deschisa spre dialog si manifesta o participare personala in rezolvarea problemelor comunitatii. Printre chestiunile delicate discutate a fost inscrierea romanilor la evidenta populatiei. Romanii care au cerut sa fie inscrisi la primarii asteapta de luni de zile pentru a putea obtine resedinta. Ei sunt astfel intr-un fel de clandestinitate, neputand beneficia nici macar de asistenta sanitara, desi lucreaza in regula. Ca Asociatie, am cerut ambasadorului, in primul rand, combaterea fenomenului de munca la negru. Munca la negru dauneaza cel mai mult muncitorilor romani din Peninsula. Ei nu pot avea nici asistenta sociala, nici medicala, nici dreptul la pensie. Este primul lucru pe care trebuie sa-l combatem.”

Razvan Victor Rusu si-a prezentat acreditarea ca ambasador la presedintele Italiei, Giorgio Napolitano pe data de 8 februarie. El fusese numit ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Italiana de catre Presedintele Romaniei, Traian Basescu, la 5 decembrie 2007.