​Un minor român aflat într-o tabără de refugiaţi în Siria a fost repatriat în siguranţă, prin Turcia, informează vineri, într-un comunicat, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

HotNews.roFoto: Hotnews

Cu privire la cazul acestui minor român - o fetiță de 11 ani despre despre care "Libertatea" a relatat că este ținută captivă de ISIS și se află acum în custodia kurzilor, într-o tabără din nordul Siriei - MAE preciza zilele trecute că, încă din momentul semnalării acestuia, în 4 iunie, face demersuri pentru preluarea în custodie și repatrierea copilului în siguranță.

„În urma demersurilor susţinute la nivelul Ministerului Afacerilor Externe au fost finalizate procedurile specifice de repatriere din Republica Arabă Siriană, prin Republica Turcia, a cetăţeanului român minor aflat într-o tabără de refugiaţi de pe teritoriul Siriei. Repatrierea s-a realizat cu sprijinul misiunilor diplomatice române din zonă”, se precizează în comunicatul transmis vineri de MAE și citat de Agerpres.

Reprezentanţii Ministerului de Externe au iniţiat acţiuni pe lângă Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie. Totodată, reprezentanţii MAE cu experienţă în domeniu au avut întâlniri inclusiv cu reprezentanţii Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România, precum şi cu reprezentanţii Comitetului Internaţional al Crucii Roşii din Siria.

"Cazul a fost gestionat de către Ministerul Afacerilor Externe încă din momentul semnalării acestuia la data de 4 iunie, fiind întreprinse o serie de demersuri pe lângă autorităţile siriene pentru stabilirea unei soluţii favorabile de finalizare a acestui caz şi repatrierea în siguranţă a minorului", afirmă MAE în comunicat.

"Libertatea"a scris, luni, că o fetiță de 11 ani a cărei mamă este româncă, iar tatăl sirian a decedat, a devenit monedă de schimb între o grupare militară kurdă din nordul Siriei și statul român.

Calvarul lui Tasneem a început odată cu războiul din Siria și plecarea mamei, căreia practic fata îi fusese luată, după moartea soțului, de către familia extinsă a bărbatului. Locuind în nordul țării, fetița a fost crescută de un unchi, lider al ISIS din regiune, care a îndoctrinat-o cu propagandă islamică radicală și care ar fi vrut s-o mărite cu un jihadist, potrivit relatărilor mamei Natalia Chiorean. După ce orașul Baghouz, unul dintre bastioanele ISIS, a căzut, Tasneem a ajuns într-o tabără de refugiați afiliați ISIS și a reușit să-și contacteze mama în România, care a cerut ajutorul statului român.