In Sicilia a avut loc duminica o slujba ecumenica de sarbatorire a hramului Sfintei Agata a parohiei ortodoxe romanesti de la Catania. La ceremonia dedicata Sfintei Mucenica Agata, care este nu numai ocrotitoarea Bisericii romanesti, ci si protectoarea orasului Catania, parohia romaneasca a primit in dar moastele Sfintei Agata.

Ceremonia a fost oficiata de Mitropolitul Iosif de la Mitropolia ortodoxa romana pentru Europa occidentala si meridionala, de Arhiepiscopul de Catania, Monseniorul Salvatore Gristina, alaturi de alti preoti catolici si ortodocsi romani veniti din Sicilia, Calabria, Neapole.

Cei doi inalti prelati au facut un schimb de daruri. Episcopul italian a donat Parohiei romanesti parte din moastele Sfintei Agata, iar Mitropolitul Iosif a daruit Arhiepiscopiei din Catania o icoana a Sfintei Agata realizata in stil bizantin. La slujba a cantat si o parte din corul Patriarhiei Romane de la Bucuresti.

La hramul de duminica au participat multi romani veniti din alte orase din Italia. “ A fost o adevarata sarbatoare romaneasca, ne-am bucurat sa vedem romani care au venit din Palermo, Canicati, Reggio Calabria”, ne-a declarat Vasile Mutu, presedintele Asociatiei Concordia si unul din organizatorii evenimentului. “Am ales-o pe Sfanta Agata ca ocrotitoare a comunitatii de romani din Catania pentru a arata ca noi, romanii ortodocsi, avem radacini crestine comune cu sicilienii. O radacina comuna pe care deseori o uitam, din pacate. Am vrea sa construim o Europa sub semnul crestinismului!”

Sfanta Agata (sau Agatia) a trait in cetatea Panormos- Catania, in Sicilia, si este sarbatorita de crestinii ortodocsi si catolici pe data de 5 februarie.

In fiecare an locuitorii orasului Catania organizeaza o importanta sarbatoare dedicata Sfintei Agata, care dureaza mai multe zile. Conform primariei din Catania, sarbatoarea, la care, in fiecare an participa circa 400 000 de pelerini, este considerata din punct de vedere al numarului de participanti, a patra sarbatoare catolica din intreaga lume crestina. Evenimentul culmineaza cu o procesiune in care sunt purtate moastele Sfintei pe strazile orasului. Conform traditiei, sunt putini alesii care duc candelabrele aprinse, numite candelore, in cursul procesiunii.