MAE avertizează românii care vor să circule în Spania că în Comunitatea Valenciană va fi emisă o avertizare de cod roșu și portocaliu de vânt și ploi, între 19 și 20 noiembrie. Zborurile de pe aeroporturile de la Valencia şi Alicante ar putea avea întârzieri, iar traficul rutier să fie îngreunat.

Avertizare de ploi torentiale si vijeliiFoto: Hotnews

"Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei, Comunitatea Valenciană, că Agenţia Meteorologică de Stat - AEMET a emis o avertizare de tip coduri portocaliu şi roșu, cu un grad mare de probabilitate (40 - 70%) pentru fenomene meteorologice deosebit de severe, cu potenţial extrem de periculozitate, în perioada de luni, 19 noiembrie 2018 şi cel puţin până marţi, 20 noiembrie 2018, orele 23.59, în jumătatea de sud a provinciei Valencia şi jumătatea de nord a provinciei Alicante. Fenomenele meteorologice se caracterizează prin căderi persistente de precipitații şi furtuni, cu intensificări locale ale vântului. Astfel, se prognozează precipitaţii abundente, care pot acumula în sol umiditate de 180 mm pe o perioadă de 12 ore, izolat putându-se ajunge până la 50 mm/oră. Precipitaţiile pot fi însoţite de grindină, descărcări electrice, iar la altitudini mai mari de 1.500 m chiar ninsori, cu depunere de strat de zăpadă", au anunțat reprezentanții Ministerului de Externe într-un comunicat de presă, citat de Mediafax.

MAE anunță și că zborurile care pleacă de pe aeroporturile de la Valencia și Alicante ar putea avea întârzieri sau chiar să fie anulate, iar circulație rutieră pe mai multe autostrăzi să fie dificilă din cauza condițiile meteo nefavorabile.

"Se estimează că zborurile operate pe aeroporturile internaționale de la Valencia şi Alicante să aibă întârzieri faţă de orarul normal de decolare / aterizare, sau chiar să fie anulate. De asemenea, circulația rutieră va fi îngreunată pe autostrăzile A7 Valencia-Alcoy-Alicante, AP7 Valencia-Calpe-Alicante, A31 Alicante-Albacete, A35 Valencia-Albacete și A3 Valencia-Madrid din cauza fenomenelor meteo extreme, mai ales în zonele montane. Se recomandă o atitudine de maximă precauţie pentru circulaţia pe drumurile naţionale şi regionale din zona de câmpie, în lungul coastei din sudul provinciei Valencia, situată sub nivelul mării, unde pot avea loc inundaţii şi viituri instantanee, inclusiv cu antrenare de aluviuni cu noroi şi fragmente de rocă", potrivit sursei citate.

MAE precizează că "cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului României la Castellón de la Plana: +34964212446; +34964203331; +34964203234; +34964216008; +34964217836, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență".

De asemenea, românii care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, "au la dispoziţie şi telefonul de permanență al Consulatului României la Castellón de la Plana: +34677842467", adaugă reprezentanții ministerului.

În plus, MAE "recomandă consultarea paginilor de Internet www.meteoalarm.eu, www.aemet.es, www.castellon.mae.ro și www.mae.ro, precum şi pagina de Facebook a Consulatului României la Castellón de la Plana, și se reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația "Călătorește în siguranță", care oferă informații și sfaturi de călătorie".