Un grup de tineri ucraineni, majoritatea studenți, au organizat miercuri, un protest în fața Consulatului General al României la Cernăuți, împotriva acordării de către București a cetățeniei române locuitorilor regiunii și organizării de acțiuni culturale dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri a Bucovinei cu România, considerându-le elemente ale unor pretenții teritoriale față de Ucraina, relatează agenția BucPress.

Protest in fata Consulatului Romaniei din Cernauti (Foto: agentia BucPress)Foto: bucpress.eu

Potrivit sursei citate, grupul de manifestanți a fost condus de Serghii Kacimarski, reprezentantul forței politice naționaliste "Pobratimi Ukraini" (Frații Ucrainei), fiind prezenți și alți naționaliști.

Kacimarski a fost de altfel și cel care a moderat acțiunea de protest, el susțînând că, prin acordarea cetățeniei române locuitorilor regiunii Cernăuți, România își manifestă un posibil "interes teritorial față de nordul Bucovinei", ceea ce poate să determine război, "exact cum s-a întâmplat în Donbas și Crimeea".

Au fost amintite și unele acțiuni culturale ale comunității românești, desfășurate cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuți, în timpul cărora au fost evocate momente ale unirii Bucovinei cu România în 1918, „în pofida voinței populației ucrainene”.

Agenția BucPress precizează că la acțiunea de protest au participat vreo 30-35 de persoane, un număr foarte mic (mai mare era numărul de polițiști - punctează sursa citată), în mare parte studenți. Ei nu au luat cuvântul, ci au scandat "Slavă Ucrainei", "Eroilor Slavă" și "Moarte dușmanilor".

Kacimarski a spus că se pronunță împotriva separatismului în regiunea Cernăuți și împotriva promovării imaginii României Mari în anul curent, solicitând serviciilor speciale ucrainene să intervină.