Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a facut o vizita in Malaysia, pentru semnarea Memorandumului de intelegere dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Malaysiei privind activitati de cooperare juridica, scrie News.ro. Tudorel Toader a facut si o vizita la penitenciarul Bentong, unde a discutat si cu romanul Ionut Alexandru Gologan, in varsta de 25 de ani, arestat din 2012 si condamnat definitiv la pedeapsa cu moartea pentru trafic de droguri.

Tudorel Toader a avut o intrevedere cu procurorul general al Malaysiei, Tan Sri Dato¬ Sri Haji Mohamed Apandi bin Ali, cei doi oficiali subliniind necesitatea cooperarii dintre Romania si Malaysia in plan juridic, avand in vedere inexistenta, pana la acest moment, a cadrului juridic bilateral in materie. Pentru a pune bazele acestei cooperari, cei doi oficiali au semnat Memorandumul de Intelegere dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Malaysiei privind activitati de cooperare juridica. Memorandumul prevede diverse forme de cooperare, cum ar fi: schimb de legislatie, experienta si bune practici pe teme de interes comun, vizite reciproce ale reprezentantilor din diverse institutii ale sistemului judiciar, promovarea de programe si proiecte de cooperare in domeniul justitiei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei, prin semnarea acestui instrument bilateral de cooperare urmeaza a fi impulsionata negocierea tratatelor care sa reglementeze cooperarea judiciara in materie penala, respectiv asistenta judiciara si extradare. In vederea finalizarii tratatelor, a fost agreata o intrevedere la nivel de experti in Romania, urmata de vizita Procurorului General al Malaysiei la Bucuresti, in mai 2018.

Intrevederea cu conducerea inchisorii Bentong a avut loc la sediul penitenciarului, din statul Pahang. Discutiile au fost purtate, cu precadere, asupra problematicii specifice sistemului penitenciar din cele doua state.

In inchisoarea Bentong se afla incarcerat Ionut Alexandru Gologan, in varsta de 25 de ani, arestat din 2012 si condamnat in prezent, definitiv, la pedeapsa cu moartea pentru trafic de droguri. Delegatia romana a purtat discutii cu cetateanul roman condamnat, exprimand sustinerea in realizarea intereselor legitime, cu respectarea legislatiei celor doua state, in cadrul juridic initiat prin semnarea Memorandumului, se arata in comunicat.

Pe 26 ianuarie 2016, Curtea Federala de Justitie a Malaysiei a confirmat pedeapsa capitala pentru Ionut Gologan printr-o decizie definitiva. Avocatii cetateanului roman urmau sa depuna o cerere de gratiere la sultanul statului malaysian, informa atunci MAE roman, care preciza ca sentinta nu poate fi pusa in aplicare pana cand nu este solutionata cererea de gratiere, demers care poate fi de durata. MAE mentiona si ca legislatia malaysiana privind pedeapsa capitala pentru traficul de droguri este in curs de revizuire, iar autoritatile malaysiene au informat oficial ca au blocat administrativ executiile in cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, in vederea revizuirii legii.

In anul 2013, Ministerul Justitiei din Romania a transmis partii malaeziene ca este interesat sa negocieze incheierea unor tratate cu statul asiatic care sa reglementeze aspecte de cooperare judiciara in materie penala, indeosebi in ceea ce priveste transferul persoanelor condamnate. Ulterior, partea malaeziana a comunicat Ambasadei Romaniei adoptarea legislatiei necesare pentru negocierea tratatului.