Demnitarii italieni au exprimat acordul pentru infiintarea unui centru de sprijin si asistenta pentru persoanele susceptibile traficului si victimele acestuia si crearea unei platforme bilaterale, la care sa participe comitetele mixte regionale din Italia, alaturi de reprezentanti ai autoritatilor romane, informeaza un comunicat al Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni (MPRP).

Infiintarea acestui centru a fost propusa de catre delegatia romana condusa de catre ministrul pentru Romanii de Pretutindeni, Andreea Pastirnac, arata MPRP in comunicatul transmis sambata si citat de Agerpres.

In acest sens, oficialii italieni au propus semnarea unui memorandum interguvernamental.

Ministrul pentru Romanii de Pretutindeni, Andreea Pastirnac, a avut, vineri, convorbiri la nivelul autoritatilor centrale italiene cu Maria Elena Boschi, ministru delegat pentru egalitatea de sanse in cadrul secretariatului de stat al presedintiei consiliului de ministri, si cu Vincenzo Amendola, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe si al Cooperarii Internationale. Acestia din urma au reiterat sprijinul statului italian pentru initiativele propuse de reprezentantul Guvernului Romaniei, subliniind importanta si impactul comunitatii romanesti asupra dezvoltarii economice si sociale a Italiei, avand in vedere ca acestia insumeaza 20 % din totalul imigrantilor in stat.

De asemenea, oficialii italieni au asigurat partea romana ca s-au luat masuri concrete in ceea ce priveste problema abuzurilor.

Au fost prezentate elementele noii legislatii italiene adoptate recent impotriva fenomenului de intermediere in raporturile de munca, conceputa in ideea de a oferi un instrument real de protejare a muncitorilor straini in Italia, arata sursa citata.

Totodata, au fost analizate extinderea cooperarii intre Ministerele de Interne ale celor doua state si deschiderea mai multor info-chioscuri care sa informeze comunitatea romana de pericolele abuzului in munca.

In contextul aceleiasi vizite, ministrul pentru Romanii de Pretutindeni a fost prezent, alaturi de reprezentanti de la Ministerul Transporturilor si de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, la Forumul Economic Romania-Italia, unde peste 100 de antreprenori din ambele tari au discutat despre oportunitatile de cooperare economica romano-italiene.

Demnitarul roman are programate intalniri cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Italia si sa viziteze Episcopia Ortodoxa a Italiei, arata MPRP.