Ministrul pentru romanii de pretutindeni, Andreea Pastarnac, a avut o serie de intalniri cu reprezentanti ai autoritatii centrale si locale italiene, lideri ai sindicatelor si mediului asociativ romanesc si italian, urmare carora s-a convenit asupra unui plan concret de masuri, care sa cuprinda infiintarea in cel mai scurt timp a unui centru de sprijin si asistenta pentru victimele traficului de persoane, relateaza Agerpres.

Andreea PastarnacFoto: telaviv.mae.ro

Oficialul roman s-a aflat in Ragusa, Italia, in misiune de evaluare a situatiei romanilor aflati la munca.

Potrivit unui comunicat al Guvernului transmis vineri, au avut loc intrevederi cu prefectul din Ragusa, Maria Cornelia Librizzi, cu reprezentanti ai autoritatilor locale din zona, ai Ministerului de Interne, Garzii Financiare, Carabinierilor, autoritatilor de sanatate publica, lideri ai sindicatelor si mediului asociativ romanesc si italian, active in domeniul sprijinirii romanilor aflati in situatii de dificultate. De asemenea, a avut loc o intrevedere cu primarul orasului Ragusa, Federico Piccitto, si cu membrii consiliului local.

'Delegatia s-a deplasat in zona de exploatari agricole, ferme si sere, pentru a discuta la fata locului cu muncitorii romani. Autoritatile locale din Ragusa au semnalat numarul mare de muncitori romani fara documente legale, care traiesc si lucreaza in conditii grele, izolati, fara posibilitatii de comunicare, fiind totodata expusi la diferite forme de exploatare si abuz', precizeaza sursa citata.

In comunicat se arata ca, potrivit administratiei din regiunea Sicilia, desi romanii reprezinta 'o treime' din numarul total al muncitorilor straini, acestia se afla intr-o situatie de 'vulnerabilitate semnificativa'.

'Pentru a veni in sprijinul cetatenilor romani, partea italiana si cea romana au convenit asupra unui plan concret de masuri, care sa cuprinda infiintarea in cel mai scurt timp a unui centru de sprijin si asistenta pentru victimele traficului de persoane, cat si pentru cei susceptibili de a fi supusi acestui tip de trafic. De asemenea, vor fi operationalizate unitati mobile capabile sa ofere asistenta in teren, servicii de consiliere, informari adecvate fiecarui caz, precum si asistenta medicala', conform aceleiasi surse.

In context, potrivit comunicatului, partea italiana a reiterat faptul ca, din 2013, exista un comitet mixt regional, omologat ca proiect pilot, care se adreseaza muncitorilor straini.

'Una dintre propunerile formulate pentru rezolvarea optima a situatiilor de risc in ceea ce priveste exploatarea persoanelor a fost dublarea capacitatii acestui proiect, prin crearea unui comitet mixt bilateral, in cadrul caruia sa fie reprezentati specialisti romani din ministerele competente', se mai arata in comunicat.