Ministrul delegat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, Maria Ligor, a afirmat, luni, ca nu exista mai mult de 18.000 de romani inscrisi la ambasadele si consulatele tarii noastre din intreaga lume, din aceasta cauza existand "situatii dramatice" in care autoritatilor le-a fost greu sa-si gaseasca proprii cetateni, noteaza Agerpres.

Maria LigorFoto: Ambasada Romaniei in Canada

"Din pacate, in acest moment la nivelul intregului glob nu sunt mai mult de 18.000 de cetateni romani inscrisi la ambasade si consulate. Este o situatie care nu ne bucura deloc, pentru ca ar fi bine, ar fi indicat sa fie cat mai multi cetateni inscrisi la ambasade, pentru ca atunci cand, de pilda, exista o situatie de criza in statul sau in orasul respectiv sa putem fi in masura sa-i contactam pe cetatenii romani ca sa le putem acorda sprijinul necesar", a spus Ligor, in cadrul actiunii "De vorba cu ministrul tau", o initiativa a Ministerului pentru Consultare Publica si Dialog Civic (MCPDC).

Ea a subliniat rolul important pe care il are, in acest context, registrul unic in care sa se inscrie cetatenii romani aflati peste hotare.

"De multe ori, din pacate, in ultima vreme, ne-am confruntat cu situatii dramatice in care ne-a fost greu sa stim unde ne sunt cetatenii. Exista, pe drept cuvant, o asteptare fireasca, legitima ca statul, Ministerul de Externe indeosebi, ambasadele noastre sa intervina atunci cand cetatenii romani sunt in situatie de criza, dar daca nu stim unde sunt acestia le putem acorda cu mare greutate sprijin, trebuie sa improvizam atunci, la momentul respectiv, solutii. De aceea, este important acest registru unic, de aceea este o practica generala, nu e ceva ce apartine doar Romaniei", a explicat demnitarul.