Autoritatea Electorala Permanenta a anuntat, luni, ca au fost validate 3.613 cereri de inscriere in Registrul Electoral depuse de alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate, cu putin peste 500 in plus fata de situatia prezentata saptamana trecuta, potrivit News.ro. Dintre cei 3.613 care au cerut inscrierea, 2.913 mentioneaza optiunea pentru votul prin corespondenta, iar 700 pentru votul in sectiile de votare. Pentru votul prin corespondenta cele mai multe cereri au venit din Spania-1290, Italia-791, Franta-118, Germania-101 si Belgia-90.

Scrutin in RomaniaFoto: Autoritatea Electorala Permanenta

Pentru amenajarea de sectii de votare in localitatea de domiciliu sau resedinta cele mai multe solicitari provin din Spania-305, Moldova-156, Italia-71, Portugalia-24 si Franta-20. Amenajarea la cerere a unei sectii, pe langa cele din ambasade, consulate si filialele Institutului Cultural Roman, este posibila doar daca se primesc cel putin 100 de cereri din aceeasi localitate.

"AEP face apel la cetatenii romani din afara granitelor tarii sa se adreseze misiunilor diplomatice si oficiilor consulare in vederea depunerii documentelor necesare inscrierii in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta sau la o sectie de votare din apropierea locuintei. De asemenea, Autoritatea recomanda alegatorilor romani din strainatate sa se informeze la Ministerul Afacerilor Externe in legatura cu organizarea si desfasurarea alegerilor parlamentare in afara tarii", arata Autoritatea Electorala Permanenta.

Autoritatea Electorala Permanenta anuntase, pe 18 iulie, ca 3.090 de cetateni romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate s-au inscris in Registrul Electoral.

Partidul National Liberal a adoptat in Biroului Politic National de luni o rezolutie prin care solicita Guvernului aprobarea unei Ordonante de Urgenta astfel incat, "pe langa sectiile de votare din ambasade si consulate, MAE sa constituie un numar de sectii de votare cel putin egal cu cel existent la turul II al alegerilor prezidentiale din 2014", iar procedura de inregistrare a celor care voteaza sa poata fi transmisa prin posta electronica.