Romanii din diaspora care vor sa voteze la alegerile parlamentare de la sfarsitul acestui an au depus, in primele doua luni de inscriere, 891 de cereri de inscriere in Registrul Electoral. 698 dintre aceste cereri vizeaza votul prin corespondenta, iar 193 vizeaza organizarea de sectii speciale in apropierea domiciliului/resedintei, anunta Ministerul Afacerilor Externe, intr-un comunicat.

Inscrierea in Registrul Electoral a debutat pe 1 aprilie si se va incheia aproximativ cu trei luni inainte de data alegerilor, care urmeaza sa fie stabilita, conform legii, prin hotarare de Guvern.

Ministerul Afacerilor Externe le reaminteste tuturor alegatorilor din strainatate ca in acest an au la dispozitie - pe langa votul la sectiile de votare organizate in localurile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si institutelor culturale romanesti - posibilitatea de a vota prin corespondenta sau la sectii de votare speciale infiintate in localitati unde cel putin 100 de persoane solicita acest lucru. Pentru exercitarea votului prin corespondenta sau la o sectie special infiintata in apropierea domiciliului/resedintei este obligatorie inscrierea in Registrul Electoral.

De asemenea, MAE recomanda tuturor romanilor care doresc sa isi exercite dreptul fundamental la vot la alegerile parlamentare de anul acesta sa se inscrie din timp in Registrul Electoral. Pentru inscrierea in Registrul Electoral, alegatorii trebuie sa parcurga urmatorii pasi:

Sa descarce formularul cererii de inscriere in Registrul Electoral, pentru votul in strainatate la alegerile parlamentare, de pe site-ul MAE, disponibil la linkul urmator:

http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/cerere_inscriere_vot_in_strainatate.pdf

Sa completeze formularul cu datele personale si sa bifeze una dintre cele doua optiuni: vot prin corespondenta sau vot la o sectie speciala.

Sa semneze si sa dateze cererea;

Sa anexeze copia pasaportului cu mentionarea statului de domiciliu sau copia actului de identitate impreuna cu copia documentului care dovedeste resedinta in strainatate. Lista documentelor care atesta resedinta in strainatate pentru fiecare stat este disponibila pe site-ul MAE: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/omae500.pdf

Sa depuna personal sau prin posta cererea de inregistrare si documentele anexate la misiunea diplomatica sau oficiul consular din statul de domiciliu sau resedinta.

Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul misiunilor diplomatice si oficiilor consulare, precum si a Departamentului Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni a organizat sesiuni de informare cu comunitatile locale de romani si a pus la dispozitie cetatenilor romani din strainatate informatii referitoare la desfasurarea scrutinului electoral parlamentar din anul 2016.

Informatii detaliate despre desfasurarea in strainatate a scrutinului electoral pentru Parlamentul Romaniei din anul 2016 se regasesc la sectiunea dedicata de pe site-ul MAE: http://www.mae.ro/parlamentare-2016.