Ministerul Afacerilor Externe precizeaza, intr-un raspuns adresat luni Agerpres, ca Ambasada Romaniei la Paris cunoaste incidentul produs in noaptea de 20 spre 21 martie cand un magazin care comercializa produse romanesti in orasul Denain din nordul Frantei a fost incendiat de catre doi agenti municipali si urmareste indeaproape cazul respectiv.

Potrivit sursei citate, misiunea diplomatica romana va trimite o echipa consulara mobila la Denain pentru a discuta cu autoritatile locale, politienesti si judiciare in vederea obtinerii unor informatii suplimentare cu privire la circumstantele producerii incidentului.

"De asemenea, Ambasada Romaniei la Paris va aduce cazul respectiv la cunostinta Ministerul francez al Afacerilor Externe si Dezvoltarii Internationale. Totodata, ambasada se afla in legatura permanenta cu patronul magazinului, cetatean roman, si ii acorda acestuia asistenta consulara, in limita competentelor legale", se mai arata in raspunsul MAE.

Postul Europe1 a informat sambata in editia online ca la Denain, in nordul Frantei, doi agenti municipali sunt cercetati penal pentru "incendiu voluntar cu tenta rasista" dupa ce au dat foc unui magazin detinut de un roman.

Cei doi agenti municipali au fost plasati sub control judiciar, au declarat sambata surse din parchetul din Valenciennes.

Unul da ordine, celalalt executa, a notat Europe1. Unul din cei doi agenti municipali "a dat ordinul" trimitand "manusi si benzina" unui al doilea agent pentru a incendia magazinul detinut de un roman, a declarat procurorul din Valenciennes, Francois Perain.

Cele doua persoane fusesera retinute marti. Ancheta a fost incredintata Directiei interregionale a politiei judiciare (DIPJ) din Lille.