Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a cerut autoritatilor de la Balti sa inlocuiasca, de la 1 septembrie, in invatamant, disciplina limba romana cu limba moldoveneasca, anunta BBC, citat de Rador. Aflat recent la Balti, cu ocazia unei conferinte a partidului sau in aceasta localitate, presedintele Voronin a mai spus ca va oferi institutiilor de invatamant manualele corespunzatoare.

Jurnalistii nu au fost admisi la conferinta filialei Balti a Partidului Comunistilor, la care Vladimir Voronin si-a formulat aceasta cerere, dar un ziar local, apropiat PCRM, a publicat respectivele indicatii ale liderului PC, anunta BBC. Primarul de Balti, Vasili Panciuk, sustine ca cererea sefului statului de a schimba starea de lucruri, ce dureaza de peste 10 ani, este fireasca.

Directorul Liceului "Mihai Eminescu" din Balti, Leonid Amoasii, si-a exprimat, intr-un interviu pentru BBC, indoiala ca profesorii de limba romana vor accepta schimbarea denumirii limbii, propusa de Vladimir Voronin

"Ar fi un pas inapoi si ar fi foarte greu de lamurit tinerei generatii, copiilor de ce s-a facut acest lucru si de ce s-au schimbat obiectul, manualele s.a.m.d. Sunt niste cheltuieli care cerd ca nu ar fi usor de lamurit pentru ce trebuie asta. Cred ca aceasta indrazneala sau aceasta initiativa are mai mult culoare politica si sunt niste ambitii cam greu de inteles de unde pornesc si ce ar vrea sa demonstreze acest lucru", a declarat Leonid Amoasii.

In prezent, la Balti, oras cu administratie comunista, functioneaza sase scoli cu predare in limba romana si noua in limba rusa.