Scandal in Italia in legatura cu legea care ar permite uniunile civile intre persoane de acelasi sex si adoptia de copii

de Ana Lazar     HotNews.ro
Miercuri, 24 februarie 2016, 13:27 Actualitate | Diasporă


Manifestanti pro-familie in Italia
Foto: Hotnews
Senatul italian dezbate un controversat proiect de lege cu privire la recunoaşterea uniunilor civile. Proiectul a fost înaintat de senatoarea Monica Cirinna’, membră a Partidului Democrat, formaţiune de stanga aflată la putere şi condusă de premierul Matteo Renzi.

Proiectul prevede recunoaşterea uniunilor civile între parteneri de acelaşi sex, numite „uniuni sociale specifice”. Dacă va fi aprobat, partenerii care fac parte din astfel de uniuni vor obţine anumite drepturi, cum ar fi dreptul de a asista în spital propriul partener bolnav sau dreptul de a primi pensie de urmaş în cazul decesului unuia din membrii cuplului.

Puncte controversate

Două puncte din proiect au stârnit cea mai aprinsă dezbatere în spaţiul politic şi public. Primul este legat de adopţii, aşa numitele „step child adoption”, mai precis posibilitatea ca unul din cei doi parteneri să adopte copilul biologic al celuilalt. Al doilea punct este echivalarea uniunilor civile cu căsătoriile tradiţionale.

Săptămâna trecută, promotorii legii erau siguri de succesul dezbaterii, contând pe voturile partidului Mişcarea 5 Stele (M5S), aflată în opoziţie. În ultimul moment, însă, senatorii M5S şi-au retras susţinerea, invocând chestiuni procedurale. Se opun, de asemenea, catolicii din cadrul Partidului Democrat, precum şi principalele partide de dreapta: Forza Italia, Liga Nordului şi Noul Centru Dreapta (NCD), ultimul aflat la guvernare alături de PD.

Intervenţia lui Matteo Renzi

Pentru a salva proiectul, după amânarea de săptămâna trecută, Renzi a intervenit in extremis. Luni, 22 februarie, a anunţat  că va ajunge la un compromis cu colegii de guvernare de la partidul de centru dreapta NCD. Pentru a avea voturile lor, premierul e dispus să renunţe la paragrafele contestate, în primul rând la cel legată de adoptarea copiilor unuia din parteneri, aşa numită „stepchild adoption”, care a devenit ironic, peste noapte, „stepCIAO adoption”. Adoptarea ar putea fi blindată, în formula de compromis redusă, prin recurgerea la un vot de încredere „până la sfârşitul săptămânii”.

Mişcarea Pro Familia, în piaţă

Înainte ca proiectul să ajungă la Senat, sute de mii de persoane au coborât în piaţă să manifeste împotriva adoptării. Pe de altă parte, există un curent al opiniei publice care susţine proiectul. Printre susţinători şi opozanţi, se numără şi români, care ne-au motivat propriile convingeri. 

Hotnews.ro a mai cules şi declaraţiile a doi parlamentari italieni din tabere opuse.

Family Day vs Sveglia Italia

Sâmbătă, 30 ianuarie,  400.000 de italieni (cifre ale Ministerului de Interne) au participat la Circus Maximus din capitală la adunarea „Family Day”- Ziua Familiei, susţinând retragerea proiectului de lege şi valorile familiei tradiţionale.

Cu o săptămână înainte, în mai multe pieţe din Italia au avut loc marşuri şi flash-moburi în favoarea uniunilor civile. Simbolul participanţilor a fost un ceas deşteptător, iar motto-ul „Sveglia, Italia”„Trezeşte-te Italia!”.

„Family Day exprimă valorile existente în societatea noastră, mai ales în apărarea familiei şi copiilor. A fost un mare succes, dacă ţinem cont de prezenţa numeroasă înregistrată sâmbăta trecută”, a declarat pentru HotNews Maria Dascălu,  româncă stabilită de 15 ani în Peninsulă, de profesie învăţătoare. „Eu sunt creştină, şi pentru asta sunt deschisă, dar am şi datoria de a demonstra tot ceea ce am primit de la părinţii mei, şi de care mă bucur şi azi. Un gând special în această zi este destinat copiilor care trebuie apăraţi, protejaţi în orice împrejurare, pentru că ei sunt cei care aduc viitorul”. Maria Dascălu are şi funcţia de vice – responsabil naţional al voluntarilor catolici pentru cooperare internaţională în cadrul mişcării „Democraţia Creştină”.

O altă româncă a coborât în piaţă pentru a susţine uniunile civile „Eu susţin uniunile civile pentru să sunt convinsă că legăturile afective dintre persoane de acelaşi sex trebuie recunoscute de lege”, ne spune Elena S., româncă, de profesie mediator cultural, stabilită împreună cu familia la Roma.  „Aceste familii există de ani de zile, dar lipseşte recunoaşterea legală, semn al ipocriziei şi arhaismului”. În legătură cu controversatele adopţii, ne spune: „Susţin adopţiile, pentru că toţi copiii au nevoie de dragoste părintească. Mulţi tineri suferă pentru că în familie ascultă discuţii pline de ură”.

Parlamentari pro și contra

Parlamentarii de dreapta se opun adoptării proiectului în forma actuală, și condiționează votul lor de eliminarea celor două puncte controversate. „Noi nu suntem împotriva uniunilor civile, ci suntem împotriva introducerii adopţiei din partea partenerului. În plus, nu vom accepta ca uniunile civile să fie considerate pe acelaşi plan cu căsătoriile tradiţionale”, a declarat pentru HotNews.ro senatorul Aldo Di Biagio (Gruparea Populară, de centru dreapta), care a mobilizat mai multe organizaţii juridice şi de părinţi să participe la Family Day.

Deputatul Alessandro Zan (memebru al Partidului Democrat şi activist al comunităţii gay) a explicat pentru Hotnews.ro poziţia partidului său: „Nu vrem să facem niciun pas înapoi în ceea ce priveşte adopţiile. Proiectul de lege actual este deja fructul unui proces de negociere. În nicun caz nu există o echivalare a uniunilor cu căsătoriile, care au un regim separat. Noi vrem să garantăm copiilor acestor cupluri o continuitate afectivă, în spiritul legii”.

De cu totul altă părere este Paolo Floris, membru al Comitatului de iniţiativă „Apărăm drepturile copiilor noştri” şi unul din organizatorii „Family Day”: „Nu am făcut o manifestaţie împotriva cuiva, ci „pentru ceva”. Noi nu luptăm împotriva libertăţii individuale, ci pentru a asigura un drept al copilului, anume acela de a avea o mamă şi un tată. Nu trebuie să se deterioreze conceptul de instituţie, aşa cum este numită familia în Constituţia italiană. Să nu lăsăm Italia să fie colonizată ideologic”.

Senatorul Pippo Pagano (Gruparea Populară) susţine că „există un lobby foarte puternic în favoarea adoptării legii, chiar la nivel mediatic. Există deja legi care să reglementeze adopţiile în cuplurile homosexuale. La Roma deja au fost duse la bun sfârşit 16 adopţii de acest tip. În loc să ne gândim la cele câteva cazuri la care s-ar aplica noua lege, mai bine ne-am gândi la cei 35.000 de minori abandonaţi care sunt deja în Italia, potrivit UNICEF”.
 
Papa Francisc: „Nu faceţi confuzie între familia dorită de Dumnezu şi orice alt tip de uniune”
Biserica Catolică aprără valorile familiei tradiționale, însă nu a invitat dar nici nu a interzis ca preoţii să participe la „Ziua Familiei”. Când i s-a cerut o părere, Papa Francisc a declarat că nu intervine în politica italiană dar că parlamentarii catolici ar trebui să voteze potrivit propriei conștiințe „bine formate”.

Pe 22 ianuarie, Papa Francisc a subliniat, în discursul său la inaugurarea anului judiciar în Vatican: „Biserica arată că nu se poate face confuzie între familia dorită de Dumnezeu şi orice alt tip de uniune”. Potrivit unor exponenţi ai laicilor catolici, Papa ar fi trebuit să intervină explicit în favoarea „Zilei Familiei”. Chiar în sânul Bisericii,  cardinalul Bagnasco a susţinut iniţiativa Family Day, precizând că „aparţine laicilor, şi că Parlamentul ar trebui să se ocupe de alte chestiuni, cum ar fi cele legate de muncă sau asistenţa socială”.

În iulie 2015, Italia a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg pentru că nu recunoaşte cuplurile de acelaşi sex.

În cazul în care Senatul va aproba proiectul, cu sau fără vot de încredere, el va fi trimis, cu eventuale modificări, către Camera Deputaţilor. Însă ultimul cuvânt aparţine, în mod teoretic, întregului electorat. Dacă proiectul va fi adoptat într-o formă care include aspecte controversate, exponenţi ai dreptei politice anunţă deja promovarea unui referendum abrogativ.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1865 vizualizari

 • 0 (14 voturi)    
  jurnalism denaturat (Miercuri, 24 februarie 2016, 14:09)

  sorin3 [utilizator]

  in titlu scrie de dreptul de a adopta copii iar in articol de dreptul de a asista în spital propriul partener bolnav sau dreptul de a primi pensie de urmaş.
  Una e sa isi primeasca mosteniri si alta sa adopte copii.
  Una e o lege a omanilor iar cealalta una a universului.
  Doi oameni de acelasi sex isi pot da bani unul altuia, dar nu pot face copii (natural).
  Oricita dragoste ar fi intre cei doi nu sint de acord ca pruncul meu sa fie adoptat de ei.
  • +1 (11 voturi)    
   Tipic (Miercuri, 24 februarie 2016, 15:00)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

   "Doi oameni de acelasi sex isi pot da bani unul altuia"

   Doi parteneri care au trait impreuna zeci de ani, au muncit, cumparat si contribuit in mod egal la acea casa /apartament, spune-mi cum ii va da bani cel mort partenerului supravietuitor ? Hmmm ?

   Act de donatie ? Rudele supravietuitoare il vor anula in instanta si cel care a muncit o viata intreaga la acea casa va ajunge in strada.

   Dar hei, pt romanul si italianul pupator de moaste nu conteaza, el apara valorile familiei traditionale, stiti voi, batutul nevestei si al copiilor, divortul e ok (ca mna, din biblie luam doar ce ne convine), facem copii si ii trimitem la cersit la semafoare ... lumea crestina / religioasa e o utopie asa cum e acum, nu e cazul sa vina acesti pacatosi sa infieze copii copii aruncati de familiile "traditionale" si sa aiba tupeul sa ceara acelasi drepturi si protectii sociale ca restul celorlati oameni.
   • +2 (6 voturi)    
    Noi, "pupatorii de moaste" (Miercuri, 24 februarie 2016, 16:28)

    MPopa [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    Nu stiu de ce presupuneti ca un crestin intra automat in categoria "pupator de moaste", nici nu mi-e clar cum ati dedus ca ne batem nevestele si ne trimitem la cersit copiii. Nici nu inteleg pe ce baza va considerati superior noua. Probabil va considerati mai evoluat din punct de vedere al principiilor morale. Discutabil, avand in vedere cum abordati subiectul.
    Dar ca sa ramanem la obiectul discutiei: da, noi credem ca o familie e alcatuita dintr-un barbat si o femeie, ca un copil are dreptul de a fi crescut de o mama si un tata. Nu-i condamn pe homosexuali, sunt liberi sa dispuna cum cred de vointa lor, dar nu sunt de acord ca un copil sa fie crescut intr-un astfel de cuplu. Le sustin insa toate celelalte drepturi civile.
    Si ca sa inchei, mi se pare hilar cum realitati naturale incontestabile au ajuns sa fie considerate "opinii reactionare".
   • +1 (3 voturi)    
    se poate rezolva orice aspect (Joi, 25 februarie 2016, 0:41)

    verdeata [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    legile făcute de oameni pot fi modificate tot de oameni. Dar persoanele gay vor să se numească neapărat ”căsătorie” uniunea lor civilă care le-ar da toate drepturile existente și pentru soții care au sexe diferite. Pe de o parte însă asta le legitimează uniunea ca și cum ar fi normală, or nu este normală chiar dacă așa s-a declarat de reprezentanții corectitudinii politice. Nu au decăt să facă sex cum vor, asta este problema lor intimă pentru care nu trebuie incriminați, pot să-și reglementeze succesiunea și toate celelalte bunuri și drepturi conferite prin statul împreună (cam așa este și în legea concubinajului, cred), dar dreptul la această denumire, de ”căsătorie” este o uzurpare.
    Pe de altă parte, dreptul de a înfia, știind că ”normalitatea” relației homosexuale nu va fi niciodată însușită de majoritatea oamenilor, este detrimentală pentru copil. Chiar dacă tipul de relații sexuale dintre părinții gay adoptivi nu ar influența copilul în rău (asta e teoria lor) sigur îl va afecta felul în care va fi privit de mulți oameni din jur care nu consideră firească homosexualitatea.
    Or, trauma psihologică a copilului cauzată de această anatemizare (nu neapărat foarte stridentă vocal), inevitabilă, trebuie să prevaleze.
    Gândiți-vă cu bunăcredință fiecare dintre dvs cât de mult v-au afectat în copilărie unele batjocoriri nemeritate, uneori făcute doar aluziv.
    Acest argument mi se pare mult mai important decât oricare altul și nu are nicio treabă cu religia, procrearea și altele.
  • 0 (4 voturi)    
   Hm... (Miercuri, 24 februarie 2016, 17:05)

   jcjc [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

   Dar de ce doriți să vă dați pruncul spre adopție, doamnă dragă?
   • +2 (2 voturi)    
    asta este o răutate gratuită (Joi, 25 februarie 2016, 0:44)

    verdeata [utilizator] i-a raspuns lui jcjc

    vreți toleranță acolo unde trebuie puse limite, dar dovediți intoleranță și grobianism la argumentele serioase și avansate civilizat de altcineva.
 • 0 (2 voturi)    
  Complicat (Joi, 25 februarie 2016, 6:09)

  Matei.M [utilizator]

  Este evident ca aceasta minoritate ar trebui sa aiba si la noi drepturi legale, de genul uniunilor civile. A fi homosexual nu este o infractiune si nici o lezare a drepturilor altora, prin urmare de ce sa fie considerati cetateni de mana a doua? Ce fel de societate civiizata este aceea in care unii au drepturi si altii nu?
  In privinta adoptiilor, am inteles ca este vorba despre copilul biologic al partenerului...Pai hai sa ne imaginam putin! O femeie lesbiana face inseminare artificiala si moare dupa 8 ani de la nastere. Copilul ei crescuse pana atunci si langa partenera ei...Ce facem cu acest copil? Il ducem la orfelinat? Nu e cam complicata treaba? In definitiv, copilul unui cuplu gay sufera mai putin din cauza familiei in sine, si mai mult din cauza felului in care il priveste societatea. Daca in Suedia, de exemplu, el nu va simti ostracizarea publica a parintilor, in Romania ar fi teribil de frustrant pentru el...si chiar si in Italia, unde mai mult de jumatate dintre cetateni sunt de acord cu uniunile civile.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by