Sute de romani s-au adunat, sambata seara, la New York, pentru a-si afirma solidaritatea cu manifestatiile de protest din tara si pentru a-si exprima durerea pentru victimele de la clubul Colectiv, fiind cea mai mare manifestare publica a romanilor din zona New York-ului in ultimii ani, noteaza Mediafax. O manifestatie similara a adunat cateva zeci de romani si la San Francisco.

Manifestatie a romanilor la New YorkFoto: Facebook/ Ionut Vacar

Participantii, veniti din intreaga regiune New York, New Jersey si Connecticut, cu pancarte, flori si steaguri tricolor, s-au mobilizat pe retelele de socializare, cu tag-ul #ColectivNYC, locul de intalnire ales fiind Union Square.

"Am vrut sa ne aratam sustinerea, suntem 200.000 de romani in comunitatea din New York, iar Union Square este un loc bine cunoscut aici, in New York, tocmai pentru ca aici vin toti ca sa-si exprime of-ul sau pentru a-si arata sustinerea pentru cauzele pe care le vor", a declarat Beatrice Cord, unul din organizatorii manifestarii.

Cei prezenti au tinut un moment de reculegere in memoria victimelor incendiului de la Clubul Colectiv, au cantat Imnul national si s-au prins intr-o hora a Unirii.

"Am vorbit cu foarte multi oameni care au venit in aceasta seara si sunt foarte tristi din cauza a ceea ce s-a intamplat, aceasta tragedie si acesti copii nevinovati au murit. Intr-adevar se vede ca, da, coruptia ucide si cei de la noi din tara au iesit in strada pentru ca si-au dat seama ca nu se mai poate sa lasam politicienii sa ne fure, sa lasam politicienii sa se imbogateasca, sa traiasca de pe urmele romanilor", a spus un alt organizator, Nelly Nastase.

Majoritatea celor prezenti au fost tineri, dar si erau cateva persoane in varsta, precum profesorul Romulus Ionita.

"A trebuit sa ma alatur si eu celor din parc, asa cum m-am alaturat si in 1977, alaturi de Paul Goma, cand am semnat Cartea 77. Demonstrez alaturi de tineret ca sa se schimbe ceva, asa am inceput noi acum 40 de ani sa schimbam ceva in Romania, dar Revolutia a fost furata. Sper ca acum tinerii de astazi sa duca treaba pana la sfarsit si sa fie bine pentru toata tara romaneasca", a spus el.

Ne aduam in NY. #colectiv #colectivnyc

A photo posted by Dana A Griffin (@dgriffin2010) on

Si la San Francisco s-au adunat, sambata seara, zeci de romani pentru o "demonstratie impotriva coruptiei si de solidaritate cu victimele Colectiv".

Posted by Vlad Dumitrescu on Sunday, 8 November 2015

Marti, dupa cele trei zile de doliu national si dupa un mars al tacerii in memoria victimelor de la Colectiv, oamenii din Bucuresti si din mai multe orase din tara au iesit in strada pentru a-si exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat animate de acelasi gand: dusmanul comun - coruptia, iar schimbarea trebuie sa aiba loc de acum.

Protestele au continuat miercuri, joi si vineri, cand in Piata Universitatii au iesit in strada zeci de mii de persoane. De asemenea, mii de oameni au protestat si in marile orase, cerand schimbarea clasei politice.

Sambata seara, protestele au continuat, numarul participantilor fiind insa mai mic decat in serile precendente.

Duminica seara, bilantul persoanelor decedate in tragedia de la Clubul Colectiv a ajuns la 45.