Dario Fo, dramaturg italian, castigator al Premiului Nobel pentru Literatura, va prezenta vineri, 9 octombrie, in sala de conferinte a Academiei romane din Roma, cartea Un uomo bruciato vivo (Un om ars de viu), scrisa impreuna cu romanca Florina Cazacu. Volumul descrie agonia muncitorului roman Ion Cazacu, tatal Florinei, care a murit in aprilie 2000 la Genova, in urma arsurilor provocate de patronul sau italian.

Dario Fo cunoaste mai multe cazuri de romani emigrati in Italia, nevoiti sa lucreze la negru, pentru un salariu de mizerie, dupa cum a declarat intr-un interviu pentru Hotnews.ro: "Am urmarit intamplari prin care au trecut romanii din Italia, pot spune ca sunt un popor exploatat cu brutalitate. In asa fel au ajuns la disperare. Romanii au fost pusi, in anumite cazuri, in situatia de a comite infractiuni pentru ca nu existau alte posibilitati de a supravietui.

Dar acea operatiune de exploatare a avut loc nu doar asupra poporului roman, ci si asupra tuturor popoarelor din est. Este rusinos, este un lucru oribil, iar vinovat este statul italian. Pentru ca statul stia, era la curent cu situatia. Exista chiar o ancheta publicata, despre exploatarea strainilor in Italia si a fost declansat un proces impotriva unor personaje importante din lumea afacerilor".

La prezentarea cartii va fi interveni si ambasadorul Romaniei in Italia, Dana Constantinescu.

Moderatorul intalnirii va fi corespondentul Hotnews.ro la Roma, Miruna Cajvaneanu.