Excelenta sa, Monsenior Vincenzo Paglia, episcop de Terni si Presedinte al Comisiei Episcopale pentru Ecumenism si dialog din cadrul Conferintei Episcopale Italiene (CEI), explica intr-un interviu pentru HotNews.ro pozitia Vaticanului fata de nou infiintata eparhie romaneasca din Italia. "Consider ca este o initiativa extraordinara", spune Monsenior Vincenzo Paglia.

Rep: Biserica romano catolica ofera ortodocsilor romani multe locasuri de cult in Italia pentru a oficia slujbele religioase.

Mons. Vincenzo Paglia: Este un lucru cu adevarar frumos si care trebuie extins! Cred ca perspectiva dezvoltarii eparhiei trebuie vazuta si din acest unghi, al generozitatii de partea catolicilor, de a oferi locasuri de cult pentru voi, dragi prieteni din ortodoxie.

Rep: Stim ca ati avut ocazia sa discutati cu ministrul de interne Amato despre romani, in contextul sigurantei publice…

Mons. Vincenzo Paglia: I-am spus Ministrului Amato ca problema e oarecum alta decat perspectiva oficiala; nu e de ajuns sa te ocupi doar de siguranta. Dupa parerea mea, e nevoie de un efort mai mare depus in sensul integrarii. Tocmai pentru ca avem de-a face cu un numar substantial de imigranti, trebuie investit mai mult in integrare. Numai asa se poate avea, prin imigratie, un viitor linistit, luminos si destins. Iar eu cred ca este posibila aceasta cale.

Rep: O ultima intrebare: se poate vorbi de “situatie de ingrijorare” cu privire la romani?

Mons. Vincenzo Paglia: Eu nu am senzatia ca ar trebui sa ingrijoram. Cred, dimpotriva, ca este o situatie de urgenta cu privire la integrarea romanilor!

"Este vorba despre o initiativa importanta atat a Patriarhiei Romaniei, cat si a Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane. Am, in primul rand, in vedere numarul credinciosilor ortodocsi romani prezenti in Italia. Consider ca este o initiativa extraordinara, care trebuie, in continuare, bine primita si sustinuta de partea italiana si de Conferinta Episcopala. Infiintarea eparhiei inseamna evitarea dispersiunilor, sustinerea credintei, inseamna a creste in cunoastere si deci in iubire crestineasca. Adica tot ce reprezinta dimensiunea religioasa in viata, de la nastere si pana la moarte.

Biserica Romano Catolica, are un acord la nivel de prietenie si de fraternitate ecumenica cu Biserica Ortodoxa Romana. Cu statul italian, in schimb, este nevoie si de respectarea unor anumite proceduri si regulamente juridice. Dar este o cale pe care deja se incep primii pasi. Iar eu imi doresc ca sa se avanseze cat mai repede."

Conform Raportului statistic 2007 Caritas Migrantes, din cei 3 700 000 straini prezenti in Italia, crestinii reprezinta circa 50%, iar musulmanii circa o treime. Numarul crestinilor este mentinut constant si datorita prezentei numeroase a romanilor ortodocsi. Numai in ultimul an prezenta ortodocsilor a crescut cu 259 000 de credinciosi. Astfel, imigrantii ortodocsi in Italia (918 000 in total), i-au depasit ca numar pe cei catolici (circa 685 000).