Romanii nu sunt tratati ca cetateni europeni, a declarat Traian Basescu intr-un interviu acordat cotidianului spaniol El Pais, citat de Realitatea TV. Seful statului considera ca restrictiile impuse romanilor pe piata muncii din Spania ar incuraja munca la negru, ceea ce ar face din ele o eroare. Mai mult, Traian Basescu a avertizat ca romanii care lucreaza la negru in Spania risca sa devina o bomba cu ceas si si-a exprimat speranta ca situatia din Italia nu se va repeta si in Spania.

Traian Basescu spune ca expulzarea nu reprezinta, in nici un caz, o solutie. In opinia sa, cel mai rau lucru este acela ca romanii nu se simt tratati ca cetateni europeni.

Spania a impus restrictii pentru romani timp de doi ani pe piata muncii din aceasta tara. Decizia a fost luata in momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007. De altfel, principalul obiectiv al vizitei lui Traian Basescu in Spania a fost sa rezolve situatia romanilor care muncesc ilegal in aceasta tara.

Seful statului si-a luat angajamentul de a sprijini combaterea activitatilor infractionale ale romanilor din Spania, insa a anuntat ca Romania nu va accepta sa impuna propriilor cetateni restrictii de circulatie in Uniunea Europeana decat in baza hotararilor judecatoresti, si nu la cererea unui alt stat membru.

El Pais mai noteaza ca Traian Basescu este primul sef de stat roman care viziteaza Spania, de la Nicolae Ceausescu incoace.