Cetateanul roman disparut in Burkina Faso a fost rapit probabil de o grupare tuarega condusa de un apropiat al fostului presedinte Blaise Compaore si afiliata organizatiei teroriste Al-Qaida in Maghrebul Islamic, afirma un politician local, Etienne Traore, citat de cotidianul Le Pays.

Intrebat, intr-un interviu acordat cotidianului local Le Pays, ce parere are despre rapirea unui cetatean roman pe 4 aprilie, Etienne Traore, presedintele interimar al Partidului pentru Democratie si Socialism / Partidul Constructorilor (PDS/Metba) din Burkina Faso, a declarat: "Cred ca vor urma si alte rapiri. Il suspectez pe Moustafa Ould Chafi, care dispune de retele tuarege, ca incearca sa destabilizeze situatia din Burkina Faso pentru a-i face pe plac prietenului sau, (fostul presedinte) Blaise Compaore, care mizeaza acum pe o politica a stigmatizarii", relateaza Mediafax.

"Blaise Compaore are atat de multa ura incat nu poate sta in Coasta de Fildes urmarind cum este guvernata tara lui fara el. Nu poate suporta faptul ca fostii sai colaboratori i-au luat locul. Am fi prea naivi sa credem ca acest domn sta linistit acolo. Are in mana doua parghii: cea a destabilizarii sociale si a destabilizarii militare", adauga Etienne Traore.

Moustafa Ould Chafi este un disident din Mauritania considerat insurgent si acuzat ca ar fi un membru influent al organizatiei teroriste Al-Qaida Maghrebul Islamic (AQMI). Unul dintre principalii adversari ai presedintelui mauritan Mohamed Ould Abdel Aziz, Moustapha Ould Chafi s-a implicat cu succes, in ultimii ani, in eliberarea unor occidentali rapiti de AQMI.

Controversatul disident mauritan este un apropiat al lui Blaise Compaore, fostul presedinte din Burkina Faso inlaturat de la putere in octombrie 2014, dupa proteste violente, si refugiat in Coasta de Fildes.

Persoane inarmate au rapit, pe 4 aprilie, un cetatean roman, la o mina de mangan din Burkina Faso. Agentul de securitate roman a fost rapit de cinci persoane inarmate care au atacat un convoi aflat in misiune de patrulare in apropierea minei de mangan din Tambao. Mina, situata in provincia Oudalan, in apropierea frontierelor cu Mali si Niger, este exploatata de Pan African Minerals, o filiala a Timis Corporation, compania omului de afaceri roman Frank Timis. Un jandarm si un sofer au fost raniti in atac. Surse din cadrul serviciilor de securitate din Burkina Faso si Mali au declarat ca romanul, responsabil cu securitatea minei de mangan din nordul Burkina Faso, a fost rapit si dus in statul vecin Mali. Potrivit unor surse citate de BBC, rapitorii ar face parte dintr-o grupare care are legaturi cu Miscarea pentru Unicitate si Jihad in Africa de Vest (MUJAO), activa in Mali, sau din Al-Qaida in Maghrebul Islamic. Nicio organizatie terorista nu a revendicat rapirea cetateanului roman.

Potrivit unor surse militare, ostaticul roman a fost dus in nordul statului Mali, fiind cautat in mod activ. Unitatea antiterorism a Regimentului de securitate prezidentiala din Burkina Faso a fost trimisa in nordul Mali, unde sunt si alte forte speciale africane, in cadrul Operatiunii Barkhane. Actiunile de cautare se deruleaza in Burkina Faso, Mali si Niger, in cadrul Operatiunii antiteroriste Barkhane, lansata in iulie 2014, cu asistenta Frantei. La Operatiunea Barkhane participa forte din Franta, Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania si Niger.