Comunitatea de romani si Biserica Ortodoxa romana din zona Rhein-Main au primit Premiul pentru Integrare al orasului Offenbach, satelit al metropolei Frankfurt am Main. Premiul a fost inmanat de consilierul local onorific Stephan Färber, iar la ceremonie au luat parte cca 150 de personalitati. Intre acestea s-au aflat consulul Romaniei la Bonn, Mihai Botorog, si mitropolitul Serafim Joanta. Premiul a fost acordat pentru munca de integrare a imigrantilor romani depusa atat de asociatia CROM, cat si de Parohia Ortodoxa Romana Sf. Nicolae din Offenbach am Main, preot-paroh Stefan Anghel.

Dr. Felix Schwenke, responsabil al Primariei pe probleme de integrare a strainilor si presedinte al juriului care a decis acordarea premiului, declarase anterior: „Angajamentul si munca acestor comunitati indeplinesc in mare masura criteriile pentru aceasta distinctie”. Comunitatea romanilor din Rhein-Main (CROM) a carei presedinta e Dorothea Krampol si parohia ortodoxa din Offenbach au functionat si ca „mijlocitori” intre imigrantii romani pe de o parte, autoritatile si institutiile germane din domeniul sanatatii sau al educatiei, pe de alta parte.

Schwenke a mai precizat ca „munca extraordinara a acestor comunitati serveste si ca exemplu pentru proiecte asemanatoare ale comunitatilor din Offenbach”. De la ajutor si linii de orientare in noua tara de rezidenta a romanilor, sedinte de consiliere, ore de limba germana si pana la „interventii de criza”, comunitatile numite au prestat sute de ore, in parte prin voluntariat, in beneficiul conationalilor dar si al orasului Offenbach, confruntat cu problemele ridicate de integrarea noilor imigranti.

Premiul acordat in 24 martie 2015 si care poate fi vazut pe homepage-ul CROM inseamna nu doar o diploma si recunoasterea unor eforturi, ci si acces sporit la fonduri de la bugetul german. Potrivit declaratiilor consilierului Färber, „premiantii primesc o parte din fondurile suplimentare puse la dispozitie de guvernul federal pentru orasele si comunele afectate in mod deosebit de imigratie”.

Guvernul german a pus de curand la dispozitia oraselor afectate masiv de noua imigratie a romanilor si bulgarilor fonduri de cca 24 milioane de euro, prin care sa fie contrabalansate la nivel local cheltuielile cu integrarea acestor oameni. Orasul Offenbach a primit 1,2 milioane de euro, cca 5% din suma totala, in urma unor negocieri aprinse intre primaria din Offenbach si guvernul condus de Angela Merkel. „Ne-am prezentat bine la negocieri si am reusit sa ne impunem punctul de vedere”, a declarat consilierul pe probleme sociale Dr. Schwenke. El a precizat ca a fost vorba de 13 masuri care ar urma „sa imbunatateasca integrarea noilor imigranti din Europa de Est.”

Programul de implementare a acestor masuri care vor fi aplicate in curand este finantat cu 318.000 de euro si se refera la ajutoare pentru integrarea scolara, punerea la dispozitie de traducatori, cursuri de limba pentru parinti si suport pedagogic in efectuarea temelor scolare. Offenbach este un oras in apropierea metropolei financiare Frankfurt am Main, cu o suprafata de 45 kmp si cca 123.000 de locuitori. Este un oras multienic, care gazduieste o importanta comunitate de straini.

Fara straini, Offenbach pe Main ar fi un satelit al Frankfurtului, nu un „oras mare”, cu primar general. Acest "multi-culti", cum alinta nemtii mozaicul national traitor in Germania, are reverberatii la nivel de politica si fonduri bugetare alocate administratiei locale. In prezent, in Offenbach traiesc 3.742 de romani si 3.193 de bulgari. Autoritatile locale considera ca procentul acestor imigranti relativ la populatia orasului ar fi „crescut enorm” in ultimii ani. Tot in crestere este si imigratia din tarile UE afectate de criza, Grecia, Italia si Spania.

In cadrul acestei noi imigratii nu este rara forta de munca calificata, iar pentru integrarea acesteia autoritatile locale germane depun eforturi, inclusiv financiare. „Trebuie sa ajutam ca barierele lingvistice ale acestor oameni sa dispara”, a spus consilierul Dr. Schwenke. „Trecutul in Germania ne-a aratat ca imigrantii nu se reintorc in patrie, ci raman aici. Iar daca e asa, atunci se pune problema ca acesti imigranti sa ne vorbeasca limba si sa isi gaseasca de lucru”, a mai adaugat el.