Inca din zori, presa germana, austriaca si elvetiana au inceput sa relateze despre al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale 2014, remarcand haosul, dezorganizarea si modul in care cetatenii romani din diaspora sunt impiedicati de la vot. "Cu periuta de dinti la alegerea Presedintelui", titreaza Frankfurter Allgemeine Zeitung, remarcand ca "multi romani din strainatate au zgribulit inca de azi noapte, pentru a-si da votul".

Coada de la MünchenFoto: USER UPLOADED

Neue Züricher Zeitung online scrie ca si acum doua saptamani "nenumarati romani care traiesc in strainatate nu si-au putut exprima votul, pentru ca sectiile de vot puse la dispozitie n-au fost pregatite corespunzator". "Guvernul stie foarte bine ca majoritatea diasporei romane din tarile UE va vota pentru Iohannis, iar aceasta ar putea influenta rezultatul strans al alegerilor", continua NZZ.ch.

Portalul austriac Salzburg24.at considera ca "datorita situatiei din primul tur de la inceputul lunii noiembrie, cand mii de romani din diaspora n-au putut vota din cauza proastei organizari, la al doilea tur de scrutin exista temerea ca vor aparea probleme grave la exprimarea votului in strainatate. Si unii reprezentanti ai partidelor au anuntat ca se vor retrage din comisiile de vot din strainatate, ceea ce va ingreuna procesul de vot".

Die Welt in varianta sa online face portretul celor doi candidati la presedintie, scriind despre candidatura sasului Klaus Iohannis ca "un epilog al unei lungi si bogate istorii a civilizatiei si culturii germane in Est". Despre contracandidatul sau, Welt considera: "Ponta cel de stanga este un fiu adoptiv al post-comunistilor abili, titlul sau de doctor si l-a procurat prin plagiat, unii dintre sustinatorii lui sunt in inchisoare. Ca presedinte, agilul fost procuror vrea sa reduca la minimum investigarea faradelegilor comuniste, a coruptiei si inselatoriei subventionate". "El este – si aceasta ajunge – fata romaneasca a acestor alegeri".

Spiegel.de vorbeste despre posibilitatea ca Romania sa aiba "un sef de stat de origine germana. Candidatul la presedintie Iohannis foloseste in campania electorala clisee ale virtutilor germane. Guvernantii corupti se simt amenintati – si incita o campanie de denigrare. In consecinta, tocmai romanilor din diaspora, predominant critici la adresa lui Ponta, le este ingreunat votul: in toata Europa, ca si in Germania, la primul tur de scrutin au asteptat ore in sir zeci de mii de romani, in fata consulatelor – adesea degeaba. Justificarea: probleme tehnice si de logistica".