Romanii sunt asteptati la urne si in cele 51 de sectii de votare de pe teritoriul Italiei. La primul tur au votat 35.508 de romani. Numarul celor care voteaza azi va fi cu siguranta mai mare decat cel inregistrat la primul tur, daca ar fi sa tinem cont de diferenta inregistrata intre primul si al doilea tur la ultimele alegeri prezidentiale, cele din 2009. In 2009, la primul tur au votat 24.130 de romani, dar in al doilea s-au prezentat la urne 42.509 de alegatori (aproape dublu).

Cozi la vot in ItaliaFoto: Hotnews
  • Hotnews.ro va tine la curent cu votul romanilor din Italia

LIVE TEXT:

Ora 14:40 La sectia de votare de la consulatul din Roma, la ora 13:35 ora locala se striga "Huo!", "Vrem sa votam" si se canta imnul Romaniei.

In zona a mai venit o duba cu politisti iar multi dintre oamenii care stau la coada au pachete cu manare. Tensiune este mare.

Pe langa oamenii normali care stau la coada sunt si cativa indivizi cu fete de interlopi care nu stau la rand ci doar se plimba in zona.

O femeie care se recomanda Luminita a dus de acasa o suta de formulare pe proprie raspundere pe care le imparte celor care nu au.

Distanta pana la vot se calculeaza in metri: "Mai am 25 de metri si votez".

Ora 13:27 La sectia de votare de la Consulatul din Roma sunt peste 2000 de persoane. Se striga "Vrem sa votam". Tensiune este palpabila, sunt multi carabinieri si politisti, precum si lume care fluiera.

Ora 13:01 Confruntati cu perspectiva orelor intregi de asteptare, multi alegatori decid sa renunte.

Afise electorale cu Victor Ponta, distruse in Italia / Foto: HotNews.ro

TORINO Consilierul de Verbania Adrian Chifu spune, intr-o inregistrare video postata pe Facebook, ca lucrurile au scapat de sub control.

Chifu a declarat Pentru HotNews.ro ca la fata locului "a sosit si o trupa RAI. Nici nu pot mai spune cate persoane sunt."

Post by Adrian Chifu.

TIVOLI Consilierul local Alice Serban spune ca s-a format o coada pana in piata centrala, peste 2000 de persoane asteptand sa voteze.

Imagini video cu coada de la Consulatul din Roma

ROMA: A doua sectie la Accademia di Romania, coada ajunge in strada, Foto Mirela Mentel:

OSTIA: Constantin Sorici: "Prieteni care s-au prezentat la sectia de la Ostia au spus ca la ora 7:00 erau cateva zeci de persoane la coada".

ROMA: ore 9:30 Constantin Sorici: "Am ajuns la una din sectiile de la Accademie la ora 7, erau deja circa 70 de persoane la rand. Am asteptat o ora, in afara sectiei erau doua, trei persoane care verificau datele din declaratiile pe proprie raspundere, confruntau informatiile cu cele din actele de identitate. Mi s-a parut putin mai lent procesul de vot fata de primul tur. La ora 9:30 in Italia erau cozi de circa 200 de m, 300 de persoane in total, caoda era aproape pana in strada":

PALESTRINA Ora 8:30 Din partea domnului Radu Glisa: "Secţie de votare la PALESTRINA, se sta 5 minute la coada, cei ce nu reusesc sa voteze in Roma, pot da o fuga la PALESTRINA, SE MERITA!"

PADOVA ora 7:10 Paul Deculescu "Ora 7, se voteaza cate sase persoane o data... Suntem deja vreo 100 de persoane. Bine că m-am trezit la 5.30am"